Blaženje podnebnih sprememb tudi s spremembo naših prehranjevalnih navad

V petek, 21. 5. 2021, je pri predmetu ITS Naravni pogon kot gostujoča predavateljica sodelovala Nika Tavčar iz Umanotere. Na predavanju smo se najprej pogovarjali o podnebnih spremembah, vzrokih zanje ter njihovih (že vidnih) posledicah, kjer smo obnovili (in dopolnili) nekatere že znane pojme ter hkrati razmišljali o tem, ali je pandemija in s tem povezana začasna zaustavitev javnega življenja resnično zaustavila podnebno krizo. Izpostavili smo tudi problematiko svetovnega sistema oskrbe s hrano, ki v trenutni obliki povzroči skoraj tretjino vseh od človeka povzročenih izpustov toplogrednih plinov in je tako eden izmed glavnih vzrokov za podnebno krizo, v kateri smo se znašli. V prvi uri smo se spoznali še s pojmom ogljični odtis ter kako ga izračunamo in s pomočjo Umanoterinega letaka pogledali, katera bi morala biti naša fokusna področja delovanja v vsakdanjem življenju, da ga uspešno zmanjšamo. Poleg sprememb na področju mobilnosti je eden izmed najučinkovitejših ukrepov blaženja podnebnih sprememb na ravni posameznika tudi odločitev za hrano večinoma rastlinskega izvora, zato smo se v nadaljevanju osredotočili na prehranjevalne navade.

V delavniškem delu smo razmišljali o sedmih principih trajnostnega prehranjevanja, ki nam lahko služijo kot usmeritve v našem vsakodnevnem delovanju, in ki so:

  • čim večji delež hrane rastlinskega izvora, ki je pridelana na sonaraven način,
  • čim več lokalne (ali iz pravične trgovine), sezonske, čim manj predelane in zapakirane hrane in
  • preprečevanje nastajanja odpadne hrane.

Po osvojitvi pojmov smo pregledali, kje in kako se lahko (tudi pri nas) oskrbimo s podnebju prijazno hrano ter katere alternative hrani živalskega izvora že obstajajo po svetu; za konec pa smo v skupinah razmišljali še o tem, kako bi ob organizaciji dogodkov poskrbeli za trajnostno pogostitev.

Skupaj s predavateljico smo se strinjali, da odločitev za prehranjevanje s podnebju prijazno hrano še nikoli ni bila lažja kot danes; veliko pa lahko na tem področju storimo tudi sami z našimi vsakodnevnimi odločitvami ter tudi kot aktivni državljani s tem, da zahtevamo sistemske spremembe na tem področju.

Predavateljici Niki se najlepše zahvaljujemo za zanimivo in poučno predavanje!

Urška Longar

Gostujoča predavateljica Nika Tavčar, foto: Urška Longar
Med predstavitvijo, foto: Urška Longar