DOG 2017/2018

REDNA SEJA DOS

Oktobra je predsedstvo podalo pozitivno mnenje k novemu mandatu ravnateljice in se udeležilo redne seje DOSA v Ljubljani, ki je potekalo v parlamentu.

POVEČANA UDELEŽBA NAVIJAČEV NA ŠPORTNIH TEKMOVANJIH GIMNAZIJCEV (ROKOMET, NOGOMET, ODBOJKA, KOŠARKA)

Novembra je DOG na pobudo dijakov skušal povečati udeležbo navijačev na športnih tekmovanjih  (rokomet, košarka, nogomet, odbojka), ki so potekala v sosednji dvorani Marof.  Profesorje in dijake smo redno obveščali o športnih dogodkih v dvorani Marof. Tako smo zagotovili boljšo podporo dijakom trkmovalcem in morebiti pripomogli tudi k višjim rezultatom naših športnikov.

PREDAVANJE KINEZIOLOGIJE V SODELOVANJU Z MAG.KINEZ. SPUDIĆEM IN DIPL. KINEZ. SAŠKOM

V novembru smo za športne oddelke in ostale zainteresirane dijake izvedli predavanje o študiju in delu kineziologa. Magister Darjan Spudiće in dipl. kineziolog Matic Sašek sta izvedla zanimivo predstavitev in nam tudi na praktičen način približala delo kineziologa.

MAJICE ZA ŠPORTNIKE

V sodelovanju s šolo smo nagradili športnike, ki zastopajo šolo na tekmovanjih in tako pripomorejo k ugledu šole. Podarili smo jim šolske majice.

OBELEŽITEV MEDNARODNEGA DNEVA BOJA PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI (DELAVNICE SAMOOBRAMBE ZA 3. LETNIKE

Večji projekt so zagotovo delavnice samoobrambe za 3.letnike, ki smo jih izvedli v sodelovanju s KEMPO Arnis Federation. Tako smo obeležili mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki je 25.11. Na delavnicah smo sodelovali s svetovno priznanim shihanom Borutom Kinclem, bivšim dijakom naše gimnazije. Izvedli smo pogovor o samoobrambi in nasilju in se naučili osnov samoobrambe ter na zanimiv in hkrati naporen način pridobili novo znanje. Zahvaliti se moramo tudi profesorici Vovko, ki je pomagala pri organizaciji delavnic. Delevnice so bile med dijaki dobro sprejete, kar je zagotovo dober način obeležitve dneva boja proti nasilju nad ženskami še v naslednjem šolskem letu. Dijake so pri izvajanju delavnic posneli tudi s POP TV. Videoprispevek si lahko ogledate na povezavi od 1:11 naprej .

POVEZOVANJE Z DIJAŠKO ORGANIZACIJO SREDNJE ŠOLE ČRNOMELJ

Povezovati smo se pričeli tudi z ostalimi dijaškimi organizacijami. Predsednica se je udeležila sestanka s predsednikom DOG Srednje šole Črnomelj in ravnateljico go. Elizabeto Prus na Gimnaziji Črnomelj, kjer so se dogovorili za nadaljnje sodelovanje in morebiti naslednjem večjem humanitarnem projektu, ki ga imamo v načrtu izvesti skupaj v mesecu maju.

HUMANITRANE AKCIJE (BOŽIČEK ZA STAREJŠE IN ZBIRANJE IGRAČ)

Decembra je DOG v sodelovanju z dijaki in Rdečim križem Novo mesto pomagal pri organizaciji humanitarnih akcijah. Izvedli smo humanitarno akcijo zbiranja igrač, ki so jih prinesli dijaki in jih skupaj z Rdečim križem podarili otrokom, ki so se jih v teh božičnih dnevih še kako razveselili. Da smo dijaki humanitarni in dobrosrčni pa to pokažemo vsako leto s humanitarno akcijo »Božiček za starejše«, v kateri sodeluje večina naših razredov. Vsak razred prispeva finančno podporo ali materialne dobrine za darila, ki jih sestavi ekipa dijakov (tokrat dijaki 3.B). Darilne škatle prispevajo dijaki likovnega krožka pod mentorstvom profesorice Žagar, nato pa se darila odnesejo na Rdeči križ, kjer jih naši dijaki skupaj v sodelovanju z Rdečim Križem NM dostavijo starejšim, ki si tega žal v teh božičnih in novoletnih dneh ne morejo privoščiti. Tako dijaki vsako leto z darili in druženjem polepšajo praznične dneve starješem na območju Dolenjske. Zahvaliti se gre profesorici Krvavici in ge. Nuši Rustji, ki sta bili glavni koordinatorici projekta.

SVETOVNI DAN BOJA PROTI AIDSU

Ob dnevu boja proti AIDSU, 1. 12. 2017, se je DOG povezal z DIJSOM in ozaveščal dijake o tej bolezni. V atriju smo imeli stojnico, dijakom pa razdelili gradivo o bolezni, o društvih, ki delujejo na tem področju, rdeče pentlje kot simbol in opozarjanje na ta dan ter zaščito pred spolnostjo. Tako smo poskrbeli, da dijaki ostajajo ozaveščeni o AIDSU in na sploh o spolno prenosljivih boleznih.

BOŽIČKOVA POŠTA

Izvedli smo tudi božičkovo pošto v prenovljeni obliki. K redni ponudbi smo dodali tudi nove paketke posvečene določenim pripadnikom skupin s skupnim interesom (športni paket, dekliški paket, čajni paket, profesorski paket …). Pošta poteka tako, da se pobirajo prijave. Darovalec z dobrodelnim prispevkom lahko izbere artikel, količino in naslovnika. Nato DOG poskrbi da so paketki kupljeni, zaviti in dostavljeni naslovniku. Na takšen način se dijaki povezujemo, družimo ter polepšamo dan nekomu. Morebiti nekoga presenetimo, ali se mu zahvalimo in si tako z malimi stvarmi polepšamo praznične dni.

DAN GIMNAZIJSKEGA PULOVERJA OZ. DAN TRENIRKE

Letos smo na pobudo profesorice Centa izvedli tudi tako imenovan »Dan gimnazijskega puloverja«. Dijaki, ki so še brez puloverja, so na ta dan imeli »Dan trenirke«. Izvedli smo tudi skupinsko fotografiranje. Tako smo pokazali enotnost, ponos do gimnazije in počastili naš »hoodie«.

DRAMSKI IGRICI IN OBDAROVANJE: ZA PROFESORSKE OTROKE IN PEDIATRIČNI ODDELEK SBNM

Naši dijaki so sodelovali tudi pri izvedbi dveh predstav za otroke. Scenarij predstave je napisala Ana Čuk, dijakinja 4. b. Obdarovanje otrok je potekalo na naši gimnaziji in na na Pediatričnem oddelku SB Novo mesto. S tem so dijaki pokazali da sodelujejo tudi na lokalni ravni in so poseben del lokalnega okolja ter si prizadevajo za pozitivne odnose v skupnosti.

POVEZOVANJE Z DIJAŠKO ORGANIZACIJO GIMNAZIJE KARLOVAC

Prav tako se je DOG povezal z drugimi  dijaškimi organizacijami na mednarodni ravni. Namreč v decembru se je predsedstvo skupaj s profesorji sestalo s pobrateno Gimnazijo Karlovac, ki jo je prav tako ustanovila Marija Terezija. Pomenili smo se o skupnih projektih kot so v prvi vrsti izmenjave dijakov z obeh gimnazij. Ogledali  smo si tudi Karlovac, predstavili pa so nam tudi gimnazijo.

BOŽIČNO NOVOLETNA VOŠČILNICA (PLESNA VOŠČILNICA)

V decembru smo izvedli tudi božično-novoletno voščilnico, ki jo je skoraj v celoti vodila Neža Kobe, zaplesala pa je celotna gimnazija v dvorani Marof. Tako je Neža poskrbela za inovativno in drugačno video voščilnico v katero je vpela celo dogajanje na gimnaziji. Predstavili pa so se lahko tudi plesalci in mažorete, ki imajo pomembno vlogo pri prepoznavnosti gimnazije  (video).

RAZSTAVE UMETNIKOV GIMNAZIJE NOVO MESTO

Pričeli smo s projektom razstave umetnikov gimnazije. Vsak drugi emsec pobiramo prijave del umentikov, ki jih oceni komisija nato pa priredimo razstavo enega izbranega umetnika na steni poleg zbornice. Prva razstava je fotografska razstava Žana Žvara. Za okvirje in vse ostale dele razstave se zahvaljujemo prof. Žagar.  Na ta način se nam zdi da se najbolje predstavijo umetniki hkrati pa poskrbimo za popestritev sten in spodbudimo dijake, k sodelovanju.

IZMENJAVA V KARLOVCU

V januarju smo skupaj z Gimnazijo Karlovac izvedli izmenjavo, sodelovali smo na 13. Noči muzejev v Kalrovcu, kjer smo kot predstavniki naše gimnaziji izvedli dve delavnici – samoobrambe in plesa. Ogledali pa smo si tudi lahko ostale delavnice letos na temo »šport«. Tako smo utrdili sodelovanje s pobrateno gimanzijo, navezali stike in stkali nove prijateljske vezi, spoznali Karlovac in kar je najpomembneje se imeli lepo. Na izmenjavi sta sodelovali dve profesorici in 22 dijakov. Koordinatorica projekta je bila v večini prof. lavrič kateri gre zahvala za pomoč pri izplejanem projektu.

PUSTOVANJE 2018

Največji projekt v februarju je bil zagotovo pustovanje. Večina razredov je pripravila razredno masko in nastop ter se predstavila pred ocenjevalno komsijo. Letos je bilo pustovanje izvedeno na ponedeljek, 12.2.2018. Vsako leto pa smo priča vse boljšim maskah, udeleži pa se vse več dijakov. Bili smo priča maskam kot so arbitraža, olimpijske igre, protesti proti odvzetim rogljičkom, bonbončki, človeške karte, prikaz mode in glasbe skozi desetletja … Letošnji zmagovalci so 3.D z masko glasbenikov skozi čas, ki so poskrbeli za sproščeno in zabavno vzdušje (video).

VALENTINČKOVA POŠTA

V februarju smo izvedli valentinčkova pošta. Potekala je na isti način kot božičkova. S sporočilci pa smo polepšali dan mnogim zaljubljenim.

ZBIRANJE PLASTIČNIH ZAMAŠKOV

Tudi letos sodelujemo pri zbiralni akciji plastičnih zamaškov. Izkupiček bomo namenili Luki, ki ga je doletela možganska krvavitev. Vsi, ki želite prispevati denar, pa lahko to storite na tri načine: Na Lukov TRR (NLB): SI56-0297-9256-7057-776 ali preko poštne nakaznice na naslov: Luka Cugelj, Cerov Log 5 B, 8310 Šentjernej ali pa na račun Humanitarnega društva Moja pot. Natančnejša navodila so na njegovi spletni strani http://Za-Luka.si.

FAZANIRANJE 2017

Dijaška organizacija Gimnazije Novo mesto je 1. 9. 2017 medse sprejela nove člane.

Zapisala: Eva Puhek, predsednica DOG