DOG 2019/20

V letošnjem šolskem letu je bila predsednica Dijaške organizacije Gimnazije Novo mesto (DOG) Sara Globevnik, dijakinja 3. b, ki je bila kot edina kandidatka izvoljena za predsednico na prvi redni seji DOG. Oba podpredsednika, tajnico in blagajnika DOG je predlagala letošnja predsednica DOG Sara Globevnik. Podpredsedniški mesti sta v tem šolskem letu zasedali Eva Šubic in Mirjam Ogrinc iz 3. b. Tajnica je bila Zala Dolušič, blagajno pa je upravljala Nuša Pangerc, obe iz 3. b. Vse predlagane člane vodstva so soglasno podprli predstavniki vseh razredov Gimnazije Novo mesto na prvem zasedanju dijaške organizacije, ki je potekalo zgodaj jeseni. Mentor DOG v tem šolskem letu je bil Blaž Zabret, profesor fizike.

Zasedanje dijaške organizacije s predstavniki razredov je v letošnjem letu potekalo trikrat, in sicer v knjižnici šole ter učilnici 211. V prvem polletju smo se sestali dvakrat ter enkrat v drugem polletju. Redkost zasedanj v prvem polletju je bila posledica obveščanja predstavnikov razredov z uporabo pogovorne skupine preko aplikacije Messenger, v kateri je je bil vsaj eden od predstavnikov vsakega razreda. Preko te skupine so bili dijaki obveščeni o vseh tekočih dejavnostih in prošnjah za razna sodelovanja. Sredi leta smo skupino izbrisali, saj ni dosegala začrtanih ciljev in se je začelo pojavljati neprimerno izražanje oz. sovražni govor. Po posvetu z ravnateljico Mojco Lukšič smo se odločili, da predstavnike razredov obveščamo na sejah DOG. Zaradi izrednih okoliščin (karantene) nam je v drugem polletju uspelo izvesti le eno sejo.

V interesu letošnjega vodstva je bilo izvesti čim več dejavnosti, ki so na šoli postale že tradicija, hkrati pa uvesti nekaj novosti, ki bi dijake spodbudile k bolj aktivnemu delovanju na šoli. Žal nismo izpolnili vseh zadanih načrtov, saj smo mislili največ stvari izvesti v marcu in aprilu, kar pa zaradi epidemije ni bilo mogoče. Izpeljali smo malo projektov, vendar so bili ti kar obsežni. Vem pa, da če bi imeli več časa in ne bi bilo karantene, bi nam uspelo izvesti vse začrtane projekte. Vodstvo DOG je kljub občasnim razlikam v mnenjih uspešno sklepalo kompromise, ob vsakem projektu pa so nam na pomoč priskočili tudi številni ostali dijaki. Med dejavnejše spadajo Rok Rudman, Jaka Kunej, Jakob Škrjanec, Jan Zajc, Matija Radež, Ajda Lea Jakše ter Špela Kajtna.

V DOG smo tudi letos opazili, da se je ponovil lanski problem pri prenosu informacij od predstavnikov razred do dijakov iz njihovega razreda. Največji problem je bil, da določene informacije dijakom niso bile sporočene pravočasno. To je bilo na sestankih DOG izpostavljeno, vendar sprememb na bolje ni bilo opaziti.

Vodstvo DOG je bilo povabljeno tudi na obe redni seji DOG Slovenije. Predstavnica Gimnazije Novo mesto (Sara Globevnik) se je udeležila zasedanja samo enkrat, in sicer druge redne seje, na kateri je potekala še podelitev nagrade naj dijaka/naj dijakinje. Prvega sestanka se predstavnica žal ni udeležila zaradi drugih obveznosti.

Predstavnici dijakov v svetu šole sta letos bili Sara Globevnik in Eva Šubic. Obe sta se udeležili obeh sestankov, ki sta potekala v drugi polovici šolskega leta (na začetku koledarskega leta 2020), saj se jima je zdelo pomembno, da svet šole vzame v premislek tudi različne poglede dijakov na področja, s katerimi so dijaki bolj v stiku kot ostali člani sveta šole.

V letošnjem šolskem letu je DOG uspela zbrati preko 1400 €, ki smo jih namenili šolskemu skladu za dijake, ki živijo v socialni stiski, vendar uradne predaje denarja upravi šole ni bilo zaradi karantene. Dobičkonosni so bili projekti Božičkove pošte, Valentinova pošta ter božično-novoletnega koncerta.

V naslednjem delu poročila bodo projekti DOG razvrščeni po časovnem vrstnem redu.

Dan gimnazijskega puloverja

je potekal v petek, 29. 11. 2019. Na ta dan smo vse gimnazijce pozvali, da se oblečejo v gimnazijski pulover, ki je ob 270-letnici postal naš prepoznavni simbol. Med glavnim odmorom smo se vsi »praznično« razpoloženi fotografirali v šolski telovadnici. Naš ekipni duh pa sta v objektiv ujela šolski fotograf profesor Miha Hadl in dijak 3. d-razreda Filip Markovič. Kljub temu da se je prodaja tega puloverja začela 22. novembra pred 4 leti, smo se odločili, da dogodek nekoliko zamaknemo, saj smo želeli, da predstavnica za mednarodno maturo res začuti pristno atmosfero, ki vlada na šoli.

Božičkova pošta

je bil projekt pod vodstvom predsednice in podpredsednice DOG Sare Globevnik in Eve Šubic. Potekal je od 16. 12. 2019 do 20. 12. 2019. Pri projektu so vidneje sodelovali Nuša Pangerc, Zala Dolušič, Rok Rudman, Rok Drenik, Špela Kajtna in Trim Ismaili. Projekt je potekal tako, da so dijaki pri mizi pred zbornico lahko naročili in plačali darilo za kogarkoli na naši gimnaziji, glede na določen cenik. Nato pa je Sara Globevnik kupila vse naročeno blago in ga ob pomoči navedenih dijakov zavila in razdelila naslovnikom. Zaslužek projekta je bil okoli 120 €.

Novoletni dobrodelni koncert

V torek, 24. 12. 2019, smo z DOG organizirali novoletni dobrodelni koncert in šov Gimnazija ima talent, ki je potekal 5. in 6. šolsko uro v šolski telovadnici. Koncert se je zavlekel še v 7. uro. Množične udeležbe smo bili zelo veseli, saj so bili prejšnja leta taki dogodki, organizirani s strani DOG, slabo obiskani. Zahvala za dober obisk gre tudi novemu kulturnemu programu, ki sta ga sestavila in vodila Eva Šubic in Jaka Kunej – šov Gimnazija ima talent. Na odru so nastopili tako šolski kolektiv kot predstavniki dijakov. Šolski kolektiv so kot članska žirija zastopali ravnateljica Mojca Lukšič in učitelji J. Ban, B. Zabret in N. Malnarič Brulc, na plesu pa so se jim pridružili še P. Centa, B. Vovko ter T. Koncilija. Dijake pa so zastopali Eva Šubic, Jaka Kunej, Danila Prah, Jan Zajc, Rok Rudman, Jakob Škrjanc, Jona Šmalc Novak, Anej Kopina Božic, Trim Ismaili … Na koncertu so nastopili Jaja Bojz in šolski bend Plateau. Koncert je bil dobrodelen, tako da so razredni predstavniki zbirali po 2 € na vsakega dijaka, pri tem smo naleteli na nekaj težav. S koncertom smo zbrali okoli 1200 €, ki smo jih namenili šolskemu skladu gimnazije Novo mesto.

Valentinčkova pošta

Na Gimnaziji Novo mesto smo tako kot Božičkovo izvedli tudi Valentinčkovo pošto. Dijaki so lahko med 10. 2. 2020 in 12. 2. 2020 pred šolsko zbornico naročili ponujene artikle (imeli smo pestro izbiro – vrtnice, čokolada, bonboniera, ljubezenska pisma …). Žal letos nismo raznašali na valentinovo, saj so tisti konec tedna potekali informativni dnevi. Večine dijakov tistega dne ni bilo v šoli, zato smo Valentinčkovo pošto razdelili že dan prej, in sicer v četrtek, 13. 2. 2020. Dijaki so lahko svojemu darilcu dodali še sporočilce in s tem marsikomu polepšali dan. Vodja projekta sta bili predsednica in podpredsednica DOG Sara Globevnik in Eva Šubic.

Gimnazijski pust

Šolsko pustno rajanje je potekalo 21. 2. 2020 v atriju šole, in sicer 5. in 6. uro. Dijaki so s svojimi maskami pokazali izjemo domišljijo in inovativnost ter s svojimi nastopi poskrbeli za obilico smeha. Po dolgi debati ocenjevalne komisije je po skorajšnjem izenačenju zmagal 3. b.

Članek iz Šolskega glasila (avtorica Sara Globevnik, 3. b):

Kot narekuje dolgoletna tradicija, je tudi to šolsko leto Dijaška organizacija pripravila pustno rajanje. Kljub temu da je bil letos pust med počitnicami, smo se v Dijaški organizaciji odločili, da vseeno pričaramo praznično vzdušje, in čeprav letos ni bilo prave zime, simbolično prikličemo pomlad. Po zadnjih podatkih nismo priklicali samo pomladi, temveč tudi viruse.

Letošnje pustne maske je ocenjevala stalna žirija, ki jo že nekaj let sestavljajo ravnateljica (Mojca Lukšič), dva predstavnika dijaške organizacije, šolska svetovalna delavka (Petra Škof), pomočnica ravnateljice (Anita Nose), šolska tajnica (Tanja Krivec) ter svetovalec dijaške organizacije (Blaž Zabret). To šolsko leto pa je potrebno pohvaliti tudi razredne maske, saj so dijaki pripravili izredno dodelane, izvirne in duhovite točke ter na ta način zelo dobro zajeli vso raznolikost in pestrost naše gimnazije. Imeli smo vse od interpretacije High School Musical do slovenskih glasbenih ikon, seveda ni manjkalo dolenjskega duha z uprizoritvijo trgatve in Lojzeta Slaka, pa vse do razvpitega Pabla Escobarja, za piko na i pa smo imeli čast biti del slavnostne poroke. Naše pustne maske ter žirijo pa je v svoje objektive ujel tudi Vaš kanal.

Natečaj naj – dijak in naj – dijakinja šolskega leta 2018/2019

S strani Dijaške organizacije Slovenije smo konec decembra dobili povabilo za sodelovanje na tem natečaju. Kriteriji ter pravila ocenjevanja so bila sporočena vsem dijakom preko njihovih razrednih predstavnikov. Na natečaj sta se odzvala dva dijaka, in sicer Anita Koprivc iz 4. a ter Matija Radež iz 3. a. Na natečaju je že drugo leto zapored naslov osvojila dijakinja z naše gimnazije, letos je naj dijakinja Anita Koprivc. Podelitev nagrade je potekala na drugi redni seji DOG Slovenije 24. 1. 2020 na Mestni občini Ljubljana.

Sprejetje novega statuta DOG Gimnazije Novo mesto

Dne 25. 9. 2020 smo še na zadnjem sestanku DOG, pred izvolitvijo novega vodstva, potrdili novi statut Dijaške organizacije Gimnazije Novo mesto, ki ne vsebuje nič bistveno novega. V novem statutu je vključen novi logo dijaške, poleg tega pa so nekatere stvari pravno bolje zapisane.

Neizpeljani projekti

Kljub zavzetosti in agilnosti članov DOG nam vseh načrtov ni uspelo izpeljati. Eden izmed razlogov za nepopolno izpeljan načrt je seveda tudi izbruh koronavirusa in posledična karantena. Med neizvedene projekte sodijo okrogla miza in pogovor s slovenskim vloggerjem Ronijem Kordišem, ki želi med mladimi razširiti kritično mišljenje. Prav tako nam ni uspelo obeležiti nekaj svetovnih dnevov, ki so potekali med karanteno. Najbolj smo bili žalostni, da nam ni uspelo izvesti aktivnosti ob dnevu zemlje, za vse letnike smo namreč imeli pripravljene aktivnosti (1. letniki – lov na zaklad med pobiranjem smeti, 2. letniki – izdelovanje likovnih umetnin iz odpadne embalaže, 3. letniki – okrogla miza na temo ekologije, ki je del učnega načrta pri biologiji v 3. letniku, 4. letniki – sajenje dreves – aleja gimnazijskih maturantov). Prav tako smo želeli v marcu v prvem nadstropju šole razobesiti umetniška dela naših dijakov, ki so se prijavili na natečaj DOG. Eden izmed večjih projektov pa bi bil tudi mesec zdravja, ki bi potekal v aprilu.

Zaključek

Ob koncu poročila bi kot predsednica DOG rada dodala, da je bilo predsedovanja zanimiva izkušnja, ki me je zagotovo naučila pomena skupinskega dela in sodelovanja, hkrati pa mi je ta vloga pokazala tudi žalostno realnost velikega deleža današnje mladine in njihovega odnosa do dela ter medsebojnega spoštovanja. Kljub uspehom nihče izmed sedanjega vodstva ne želi nadaljevati z vodenjem v prihodnjem šolskem letu, zato že nestrpno pričakujemo novo vodstvo DOG.

»Pri uspehu gre v glavnem za to, da vztrajamo tudi po tem, ko so ostali obupali.« William Feather

Poročilo je napisala Sara Globevnik