EUREKA prinesla 17 plaket

Ob Evropskem letu ustvarjalnosti in inovativnosti je  21. 10. 2009 potekala zaključna konferenca s podelitvijo priznanj in nagrad – Eureka! mladi 2009. Projekt je potekal ob podpori Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Javne agencije za tehnološki razvoj Republike Slovenije ter v organizaciji Inštituta za inovativnost in tehnologijo.

Dijaki in študenti so sodelovali pri iskanju idej ter inovacij s katerega koli področja, posebej pa so bile zaželene naloge na temo šola, rešitve v življenju invalida in ekologije. Letos je sodelovalo rekordno število mladih in mentorjev z 256 odličnimi projekti, večinoma iz srednjih šol ter fakultet.

Dijaki Gimnazije Novo mesto pri tem projektu sodelujemo že od samega začetka. Smo ena redkih gimnazij, ki se zelo aktivno in uspešno udeležuje tega projekta. Največja zasluga za to gre mentorici prof. Marinki Kovač, ki spodbuja in išče mlade inovatorje.
Na razpis natečaja se je letos prijavilo kar osem dijakov s 16 projekti na različnih področjih. Osvojili smo tri bronaste, osem srebrnih ter pet zlatih plaket, ena izmed njih pa je bila nagrajena s tretjim mestom in poletom z balonom nad Gorenjsko.

Sodelovali so: Petra Ravbar iz prvega letnika ter dijaki tretjega letnika: Eva Krajnc, Andraž Hudoklin, Nika Tavčar, Tina Zorko, Ana Cirnski, Urška Žibert in Alja Nike Skrt. Najuspešnejši so bili: Eva Krajnc – tri zlate plakete, Andraž Hudoklin – zlata plaketa, tretje mesto in Petra Ravbar – zlata plaketa. Zaradi številnih uspehov si je Gimnazija Novo mesto prislužila zlato plaketo za podporo inovativnosti in projekta Eureka! mladi 2009.

Na isti dan pa je potekala tudi zaključna prireditev projekta Mesta mladih, kjer sta Andraž Hudoklin in Alja Nike Skrt uspešno zastopala novomeško gimnazijo ter se uvrstila med deset najboljših udeležencev.