Film Moj bend zmagal na Videomaniji

Film Moj bend zmagal na Videomaniji

Dijaki 2. d razreda, Zala Košak, Peter Rangus, Ambrož Pušnik, Anže Mraz in Klemen Berus, so dobili glavno nagrado na Festivalu slovenskega mladinskega filma – Videomanija za film Moj bend. Kratki film so posneli novembra lani in sicer za natečaj Roza ni zgolj poza, kjer so tudi osvojili 1. mesto. Natečaj je obravnaval temo rak na dojki, zato tudi film govori o najstnici, ki zboli za to boleznijo.

Film so konec aprila poslali na Videomanijo – Festival slovenskega mladinskega filma, kjer so se najprej izmed 90 filmov uvrstili v ožji izbor 8 filmov. 18. 5. 2010 pa so se udeležili projekcije ožjega izbora filmov in podelitve plaket najboljšim, kjer so prejeli eno izmed treh glavnih enakovrednih nagrad.

Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala naslednje: Moj bend filmsko pripoved odpira v samih detajlih – in detajli odlikujejo prav vsak posnetek tega filma, pa naj gre za oblačila najstnikov, nakit, rekvizite, ambiente, ki zaživijo v skrbno kadriranih posnetkih. Zgodba je večplastna, veliko bolj je pripovedovana s situacijami in izbranimi podobami in manj z besedami. V trenutku, ko pričakujemo patetiko, nas zapelje z obešenjaškim humorjem in nas – kot v odlični sekvenci s telefoni – gladko vodi iz prizora v prizor. Prav te drobne domislice v filmskem jeziku film dvigujejo nad stereotipno zgodbo odraslih – mladostniki niso le igralci, temveč temo postavljajo v svet, ki jim je blizu.

Film si lahko ogledate na  spletni strani vimea.