Goga na obisku

Goga na obisku

Založba Goga je ob svoji 10. obletnici od 9. do 11. 11. 2010 gostovala v atriju Gimnazije Novo mesto. Gostovanje je bilo povezano z 90. obletnico Novomeške pomladi in ob obeh jubilejih so se na gimnaziji zvrstili dogodki, s katerimi smo želeli predstaviti koncept knjigarne kot stičišča kulturnega in umetniškega življenja v skupnosti ter osveščati mlade o kvalitetni literaturi in kulturnem izročilu Novega mesta.

Vse tri dni so bile v atriju šole postavljene knjižne police z naborom aktualnega vrhunskega slovenskega in tujega leposlovja, humanistike in strokovnih revij. Knjigarnarji so bili dijakom na voljo za informacije o knjigah, avtorjih in literarni produkciji knjigarne in Založbe Goga.

9. 11. 2010 smo v atriju gimnazije gostili pisatelja in režiserja Gorana Vojnovića. Predstavil je svoj prvi roman Čefurji raus!, ki je še pred prvimi recenzijami v časopisih doživel nenavadno velik bralski odziv. Zanj je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik v letu 2009. Pogovor z Goranom Vojnovićem je vodil Damijan Šinigoj, namenjen pa je bil dijakom 3. letnika, 4. d in 4. f.

11. 11. 2010 smo prisluhnili interdisciplinarnemu literarnemu dogodku z naslovom Novo mesto/Zgodovinska avantgarda/ Neoavantgarda, posvečenemu devetdeseti obletnici kulturno umetniške manifestacije, znane pod imenom Novomeška pomlad.
Marijan Dović, poznavalec in avtor knjig o Antonu Podbevšku in slovenski zgodovinski avantgardi je v pogovoru s Tomažem Koncilijo predstavil svoj pogled na dogodke, ki so se pred devetdesetimi leti zgodili v Novem mestu, kot tudi njihov vpliv na sodobno slovensko literaturo in umetnost.
Ob tej priložnosti smo v izvedbi godalnega kvarteta Corcoras slišali kompozicije Marija Kogoja, nastale po besedilnih predlogah Antona Podbevška in Zdenka Skalickyja.
Dogodek je bil namenjen dijakom 4. letnika, članom krožka Gledališka popotovanja in ostalim.