ITS – FILM: »V to kar počnem, verjamem z vsem srcem.«

ITS – FILM: »V to kar počnem, verjamem z vsem srcem.« (citat iz filma)

V mesecu maju smo si pri ITS-u FILM ogledali »aktivistično ekološko dramo« z naslovom Bojevnica, islandskega režiserja Benedikta Erlingssona.

Film govori o petdesetletni Halli, energični in neodvisni ženski, ki živi dvojno življenje. Priljubljena vodja pevskega zbora je skrivaj namreč strastna okoljevarstvena aktivistka. Halla, ki jo mediji poznajo le pod vzdevkom »ženska z gore«, povsem sama bije vojno proti lokalni industriji aluminija. A ravno ko se pripravlja na svojo najdrznejšo operacijo, prejme pismo, ki spremeni vse … (opis filma Kinodvor in komentar na rtv.slo)

Režiser filma Benedikt Erlingsson opozarja na specifično ekološko problematiko Islandije v povezavi s proizvodnjo aluminija in dodaja, da je le-ta »tako potrošna, da prerašča v simbol naše potrošne kapitalistične družbe. Za ogromno ceno na račun okolja proizvajamo to neverjetno dragoceno kovino, potem pa jo zapravljamo, kot da ne bo jutrišnjega dne! Aluminijaste pločevinke, vojaška oprema, vse mogoče. Toliko, kolikor Islandci proizvedemo v enem letu, v enem velikem ameriškem mestu pomečejo v smeti v obliki pločevink. Potrošniška kultura nas ubija.

Dijaki so si v treh šolskih urah ogledali film, nato pa smo preko skupinskega dela aktivno poglobili v vsebino filma ter filmska izrazna sredstva. Pogovarjali smo se o trajnostnem razvoju, okoljskem aktivizmu, problematiki industrije aluminija, globalnemu vplivu Kitajske, dotaknili pa smo se tudi vojne v Ukrajini, saj film odpira tudi to aktualno tematiko.

S pomočjo analize filmskih izraznih sredstev pa smo se dotaknili še glasbe, barv, simbolike, kadrov in planov v filmu.

Dijaki so kritično sprejemali film in konstruktivno sodelovali v debati.

Analizi filma je sledila 4-urna likovna delavnica, na kateri so izdelali filmske plakate in foto zgodbe na temo filma Bojevnica, lahko pa so si izbrali tudi kakšen drug film z ekološko tematiko. Pred izdelavo so dijaki dobili navodila, kako izdelati izviren filmski plakat.

Spodaj prilagamo nekaj njihovih izdelkov.

Jasmina Žagar, Uroš Lubej, Tina Furlan Turk, Nina Arnuš