Klasiki na ekskurziji v Rimu in Pompejih

Dijaki 1. in 2. letnika klasične gimnazije so si na ekskurziji v Rimu ogledali številne znamenitosti: Forum Romanum, Kapitolski grič in spomenik Viktorja Emanuela II. Nato so se odpravili proti Amfiteatru in občudovali arhitekturni dosežek antične civilizacije.

Po ogledu osrčja starega mesta so se odpravili v Vatikan, kjer so si ogledali znamenite muzeje. Po ogledu fresk so odšli na trg Sv. Petra, presenetila jih je velikost same cerkve ter bogato okrašena notranjost. V poznih popoldanskih urah so se odpravili v uro in pol oddaljen hotel v letoviškem kraju Fiuggi.

Na obisku v Pompejih so videli amfiteater, gladiatorsko telovadišče, hiše s »hitro hrano«, ceste in nadvse izvirne zebre, terme, ki so imele svoje telovadišče in odlitke ljudi, ki jih je tistega dne pokopal pepel. Ogledali so si tudi Favnovo hišo – hišo nekega bogataša, poimenovano po kipu favna, ki stoji v hiši, ter film o Pompejih, da so lažje razumeli zadnje minute življenja prebivalcev mesta. Izlet je bil dijakom zelo všeč, ker so videli veliko zanimivih reči in stavb, imeli pa so tudi zelo dobro vodičko.

Več v poročilu in fotogaleriji.