Kulturno-jezikovna izmenjava s Francijo

O projektu

Za dijake, ki se učijo francoščino, tretje leto zapored organiziramo izmenjavo z gimnazijo Jean-Michel iz mesta Lons le Saunier Franciji. Letos smo Francoze obiskali v mesecu aprilu.

Cilj izmenjave

Spoznavanje vrstnikov iz Francije,
poglabljanje znanja francoščine,
dopisovanje in pogovarjanje v francoščini,
spoznavanje francoskih navad, kulture in posebnosti,
ogled nekaterih znamenitosti v Franciji.

Izmenjavo bosta organizirali in vodili profesorici Verena Potočnik in Saša Horvat.

Izmenjava z Gimnazijo Jean Michel

Gimnazija Jean-Michel iz Lonsa že več kot 20 let organizira mednarodne izmenjave s šolami iz različnih evropskih držav. Letos so poleg nas gostili tudi delegacije iz Italije, Nemčije, Slovaške, Romunije, Rusije, Latvije, Poljske, Madžarske, Finske in Švedske.

Lanska izmenjava je trajala od 13. do 21. 4. 2010. V skupini je bilo 21 dijakov in mentorici Saška Horvat in Verena Potočnik. Šola gostiteljica je za vse udeležence izmenjave pripravila bogat in zanimiv program z ogledi različnih krajev in znamenitosti. Na svečani otvoritvi Evropskih izmenjav smo se predstavili s pesmijo »V dolini tihi« in branjem poezije v slovenščini in francoščini.

Vikend so dijaki preživeli s svojim družinami, v naslednjih dneh pa z gostitelji odšli v šolo, kjer so prisostvovali pouku in se udeležili različnih aktivnosti (kino, orientacijsko tekmovanje, pouk, debata o demokracijah na šolah, tekmovanje v branju itd.).

Bivanje v Franciji je bilo tudi tokrat izredna priložnost, da dijaki utrdijo in poglobijo znanje francoščine, hkrati pa spoznajo francoski način življenja, njihovo kulturo in kulinariko.
Da pa celotna dogodivščina ni bila predraga, so nam finančno pomoč ponudili tudi sponzorji Krka d.d., Revoz d.d. in Elektrolux trgovina iz Črnomlja – za kar se jim vsi najlepše zahvaljujemo.

Vtise z izmenjave je strnil v poročilu Peter Rangus.