Matjaž Berger s tretješolci o Portretu neke gospe

Matjaž Berger, dramaturg, režiser in ravnatelj Anton Podbevšek Teatra (APT), se je  4. 11. 2009 skupaj z ekipo APT srečal s tretješolci Gimnazije Novo mesto. Povod obiska in pogovora, ki ga je vodila Suzana Krvavica, je bila predstava Portret neke gospe v Bergerjevi režiji. Dijaki 3. letnika so si jo ogledali sredi oktobra.

Matjaž Berger je na nedavnem Borštnikovem srečanju prejel nagrado za avtorski uprizoritveni diskurz Portreta neke gospe, predstava pa je prejela tudi nagrado za glasbo. Režiser je izrazil vtise ob prejetih nagradah in povedal, kako sam vidi bistvo svojega gledališkega jezika, nato pa je odgovarjal na vprašanja dijakov. Zanimale so jih številne stvari, predvsem delo z igralci in simbolika predstave, zanimivo pa je bilo tudi režiserjevo razmišljanje o drugih elementih uprizoritve – sceni, glasbi, kostumografiji.

Na koncu je dijake pohvalil za odlično sprejemanje predstave in njihova dobra, inteligentna vprašanja ter poudaril, da se kot bivši dijak novomeške gimnazije vedno rad vrača na šolo.