Medalji na 9. evropski naravoslovni olimpijadi

Medalji na 9. evropski naravoslovni olimpijadi

Med 10. in 16. 4. 2011 je v mestih Hradec Králové in Pardubice na Češkem potekala 9. evropska naravoslovna olimpijada EUSO 2011, na kateri sta slovenski ekipi osvojili srebrno in bronasto medaljo. Gre za vsakoletno tekmovanje dijakov prvih in drugih letnikov srednjih šol, ki se pomerijo v reševanju eksperimentalnih nalog in z njihovimi rezultati povezanih teoretičnih nalog, ki preverjajo znanje fizike, kemije in biologije. Sodelovati sme vsaka država Evropske unije z eno ali dvema ekipama s po tremi tekmovalci.

Na tekmovanju sta dva tekmovalna dneva. Tekmovalci imajo vsakokrat na voljo štiri ure časa, da ekipa izvede eksperimentalni del, zapiše rezultate, izračuna odgovore na vprašanja ter odgovori na teoretična vprašanja. Prireditev traja cel teden, tekmovalci pa netekmovalne dni izkoristijo za organizirane ekskurzije in druženje, medtem ko mentorji tedaj oblikujejo končno različico nalog, jih prevedejo v jezik svojih ekip in ocenjujejo izdelke tekmovalcev.

Slovenijo, ki na tekmovanju sodeluje od leta 2007, sta tokrat zastopali dve ekipi, v ekipi B je bila Simona Gričar iz 2. e, med spremljevalci pa tudi profesorica Tatjana Durmič. Merili so se s 40 ekipami iz 20 evropskih držav. Slovenija je lani osvojila svojo prvo srebrno medaljo, letos pa je zbirki z dosežkom ekipe A dodala še drugo srebrno in z ekipo B še bronasto medaljo.

Več informacij je v poročilu in na strani EUSO.