Nagradni obisk EP v Strasbourgu

Nagradni obisk EP v Strasbourgu

Skupina dijakov 4. letnika novomeške gimnazije se je 26. in 27. 11. 2010 mudila v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Ta izlet so si zaslužili z uspešnimi simulacijami EP na nacionalni ravni.

V EP smo izmenjali mnenja z vrstniki iz 23 evropskih držav, v parlamentu smo zasedli mesta evropskih poslancev. Sledile so pozdravne besede predstavnikov EP ter predstavitve šol udeleženk.
Po kosilu smo se pomerili v igri Eurogame, pri kateri so sodelovale mešane štiričlanske skupine. Reševale so kviz, pri katerem je bilo vsako vprašanje napisano v enem od evropskih jezikov.

Nato je sledilo zasedanje delovnih skupin za posamezna področja. Pomešali smo se v 7 skupin, v katerih smo razpravljali o okoljski politiki, revščini in socialni izključenosti, demokraciji, zaposlovanju, dinamični Evropi ter o prihodnosti Evrope. Kasneje smo predstavili predloge posameznih skupin, o katerih smo kot pravi poslanci tudi glasovali. Zanimiv in bogat program v EP se je zaključil z evropsko himno ter mimohodom vseh evropskih zastav.

Zjutraj smo si ogledali še staro mestno jedro Strasbourga, nato pa pot nadaljevali proti Stuttgartu, kjer smo obiskali muzej Mercedes Benz. Več vtisov je zbranih v poročilu, več slik pa v fotogaleriji.