Nobelov nagrajenec predaval dijakom

Nobelov nagrajenec predaval dijakom

24. 5. 2011 smo se udeležili predavanja Jean-Marie Lehna na Pravni fakulteti v Ljubljani. Nobelov nagrajenec za kemijo je pripravil predavanje z naslovom »Od materije do življenja: Kemija? Kemija!«, in to je bilo prvič v Sloveniji, da je katerikoli Nobelov nagrajenec predaval dijakom. Iz novomeške gimnazije smo se predavanja udeležili Simona Gričar in Katja Kelvišar iz 2. e ter Gregor Hrovat, Doroteja Novak, Mirjam Pušavec in Erika Hrastar iz 3. letnika.

Jean-Marie Lehn je v svetu vodilni kemik za supramolekularno kemijo. Njegova raziskovalna področja so: molekularna fotonika, elektronika, fotokemija in shranjevanje sončne energije, bioorganska kemija, biološke aplikacije, kemionika, semiokemija, dinamična kombi-natorna kemija in strukturne in dinamične študije z multinuklearnimi metodami jedrske magnetne resonance. S pomočjo diaprojekcije nam je v angleškem jeziku in na zanimiv način predstavil konceptualni premislek o kemiji in znanosti na splošno. Kemija predstavlja vesolje vseh mogočih entitet in preobrazb molekularne materije, pri čemer tiste, ki so se dejansko pojavile v naravi, predstavljajo le enega od vseh svetov, ki še čakajo na svoj nastanek.

Po koncu njegove predstavitve smo mu postavljali vprašanja. Zaradi Lehnove energije in zanimivega predavanja naša koncentracija ni popustila uro in pol, tako da smo s predavanja odšli z veliko novega znanja in lepo izkušnjo.

Več informacij je v poročilu in na strani Univerze v Ljubljani.