Obeležili 70-letnico upora gimnazijcev

Obeležili 70-letnico upora gimnazijcev

1. 12. 2011 smo v preddverju Gimnazije Novo mesto zabeležili 70-letnico demonstracije gimnazijcev, ki so se v velikem številu v višjih razredih s tri minutnim molkom uprli italijanskemu okupatorju. To je bil edinstven upor mladih proti potujčevanju v takratni, z vojaškimi škornji poteptani Evropi.

Dan nastanka nekdanje skupne države jugoslovanskih narodov, 1. december 1941, je tako mladim veliko pomenil. Bila je skupna domovina, za katero je od 201 izključenega dijaka v partizanih padlo nekaj teh deklet in fantov. Novomeški pesnik Severin Šali je v svoji pesmi napisal verz, ki ob spominski plošči v avli spominja na ta dogodek: “Mladi ste šli v boj, ste šli umret, za nas, za svobodo, za novi svet.«

V programu je nastopil mladinski zbor gimnazije s pevovodjem Vanjo Popovim, pesem Rudija Mraza in nagovori vodstva gimnazije in predstavnikov združenj borcev za vrednote NOB iz Novega mesta. Na proslavo je prišel dr. Tone Šavelj, dijak, ki je bi izključen, kasneje odpeljan v taborišče Gonars, partizan, študent, kirurg, ki je do upokojitve delal kot primarij v novomeški bolnišnici. Lepo bi bilo videti več še živečih tedanjih gimnazijcev. Izrečena je bila želja številnih prisotnih, da se ta edinstven dogodek s spominsko slovesnostjo zaznamuje vsaj na vsakih pet let.