Okrogla miza o Comeniusovem projektu

Okrogla miza o Comeniusovem projektu

Comeniusov projekt »Drugačnost in tujost v Evropi – most do Romov«, ki  smo ga na Gimnaziji Novo mesto izvajali od 25.9.-4. 10. 2010 v sodelovanju z nemško gimnazijo iz Eppingena, smo zaključili z okroglo mizo, ki je potekala 11. 11. 2010 v Mali dvorani KCJT.

Na okroglo mizo smo povabili sodelujoče dijake in učitelje, ustanove, s katerimi smo sodelovali, Vrtec Pikapolonica, OŠ Bršljin, RIC, DRPD Novo mesto ter romsko svetnico in predstavnike MO Novo mesto. Najprej smo osvetlili aktualno romsko problematiko v MO Novo mesto, predstavili Comeniusov projekt v celoti in refleksijo nemških dijakov in učiteljev. Iz fotografij, ki so nastale v okviru foto-delavnice na RIC-u, smo pripravili fotografsko razstavo, hkrati pa strnili vtise dijakov in ustanov na stenskem časopisu. Po razpravi smo se dogovorili za oblike stalnega sodelovanja in za nadaljevanje projekta v naslednjem šolskem letu.

Sodelujoče ustanove smo podprli z različnimi “darili”. V OŠ Bršljin so otroci z nami likovno ustvarjali, iz risbic romskih otrok so nastale novoletne voščilnice, ki smo jih podarili ustanovam. Zbrana sredstva so namenjena nadaljnjemu delu z Romi. Sami udeleženci projekta so podarili vrtcu sintesajzer, nekaj dijakinj pa bo enkrat tedensko nudilo učno pomoč v Dnevnem centru Brezje.

Več v poročilu za javnost in spletni objavi Dolenjskega lista.