S Comeniusom v Eppingen

S Comeniusom v Eppingen

Gimnazija Novo mesto in Hartmanni-Gymnasium iz Eppingena sta se povezali v okviru Comeniusovega projekta Drugačnost in tujost v Evropi – most do Romov. V projektu sodeluje 19 dijakov evropskega oddelka Gimnazije Novo mesto in 19 dijakov iz Hartmanni-Gymnasium Eppingen. Jeseni 2010 so nemški dijaki pri nas preživeli 10 dni, od 12.-21. 5. 2011 pa smo bili mi pri njih.

V Eppingenu smo se največ ukvarjali s položajem nemških Sintov. V Dokumentacijskem centru v Heidelbergu smo spoznali tragično usodo Romov v času nacizma in se soočili s stereotipi o Romih danes. Nekateri dijaki so na šoli sodelovali v glasbeni delavnici z romsko glasbo, zelo zanimiv je bil pogovor s Sintom Gregorjem Kreuzem, ki je maturiral na tamkajšnji gimnaziji. Višek dejavnosti je bil kulturni večer Kulturcafé, kjer smo staršem in javnosti predstavili naš projekt, pozdravil nas je tudi župan mesta.

V desetih dneh smo si poleg Eppingena ogledali še Karlsruhe in Heidelberg, se popeljali z ladjo po Neckarju, uživali pri plezanju v adrenalinskem parku in pri ogledu prometnega muzeja v Sinsheimu. S partnerji smo bili tudi pri pouku in predvsem pri skupnem druženju še bolje prepletali prijateljske vezi. V naslednjem šolskem letu bo s projektom nadaljevala druga skupina dijakov.

Več vtisov je zbranih v poročilu.