Slavnostna akademija Za spoštovanje in znanje

V petek se je z osrednjo prireditvijo z naslovom Za spoštovanje in znanje zaključilo praznovanje visokega jubileja novomeške gimnazije ob 270-letnici njenega neprekinjenega delovanja.

V uvodnem nagovoru je ravnateljica Mojca Lukšič spregovorila o pomenu znanja in spoštovanja tradicije za razvoj družbe in njenih posameznikov. Še posebej je izpostavila svobodomiselnost, ki odlikuje izobražene in široko razgledane ljudi, saj so le-ti v preteklosti zmogli kljubovati interesom različnih režimov in bodo znali biti kos tudi izzivom sodobne družbe kapitala in potrošništva.

Slavnostno akademijo je kot sprehod skozi preteklost novomeške gimnazije vsebinsko zasnovala Vladka Korošec. Izpostavljeni so bili ključno dogodki za razvoj in obstoj gimnazije od ustanovitve leta 1746, ilirskih provinc, gradnje novega poslopja, prve in druge svetovne vojne do številnih reform, ki so spreminjale in nadgrajevale gimnazijskih program vse do danes. V  programu so nastopili Pihalni orkester Krka, Irena Yebuah Tiran, Ana Čop, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Jana Menger, Leticia Slapnik Yebuah, Tatjana Hadl, Luka Bregar, Sara Gorše, Ana Novljan ter gimnazijski pevski zbor. Program sta povezovala Jani Muhič in Ana Penca. Z vrhunskimi glasbenimi, pevskimi in plesnimi točkami so nastopajoči navdušili publiko v nabito polni Športni dvorani Marof v Novem mestu.

Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Goste in obiskovalce sta nagovorila Andreja Barle Lakota, državna sekretarka na MIZŠ, in župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. Spregovorila sta o neprecenljivem pomenu gimnazije za lokalno okolje in državo ter izrekla priznanje za opravljeno delo številnim generacijam profesorjev in dijakov. Župan je ob visokem jubileju gimnaziji  izročil priznanje Mestne občine Novo mesto.

Šola je ob obletnici izdala zbornik 270 let Gimnazije Novo mesto, ki nadaljuje izročilo prejšnjih zbornikov in popisuje dogajanje v zadnjih 10 letih. Izšel je tudi GIMNM. 270. strip. o zgodovini gimnazije, ki so ga na izviren način – v obliki stripa ustvarili dijaki.