Šola v naravi v Radencih za 1f

Letošnje šolsko leto smo z dijaki 1. letnika začeli s spoznavnimi dnevi v šoli v naravi.

Dijaki 1c in 1f so odšli v CŠOD v Radence s svojima razredničarkama Teo Ribič in Natalijo Petakovič in še dvema  učiteljicama spremljevalkama Barbaro Strnad in Urško Longar.

Po namestitvi v domu sta oba razreda, vsak v svojem »mehurčku«,  začela z razrednimi urami, ki so bile namenjene medsebojnemu spoznavanju. Po kosilu so se dijaki seznanili z delovanjem eAsistenta, urnikom in  načinom naročanja na malico. Z eno od učiteljic CŠOD smo popoldan odšli na sprehod po Radencih in bližnji okolici. Večer je bil namenjen druženju na igrišču, igranju košarke, odbojke in socialnim igram pod vodstvom učiteljice Katarine iz CŠOD.

Drugi dan je bil namenjen športu in spoznavanju naravne in kulturne dediščine Poljanske doline.

S kanuji smo se zapeljali po prekrasni Kolpi, v popoldanskem času pa se preizkusili v streljanju z lokom. V okviru spoznavanja kulturne dediščine smo na vodenem ogledu Radencev spoznavali zgodovino in arhitekturne znamenitosti Radencev in okolice. Našo pozornost so še posebej pritegnili ohranjena pečnica za sušenje sadja, cerkvica z zvonikom na preslico in nekdanja soseska kašča.

V učilnici doma smo prisluhnili zanimivemu predavanju o belokranjski naravni posebnosti močerilu oz. črni človeški ribici, ki živi le v belokranjskih kraških jamah. Bela krajina je znana tudi po svoji kulinariki. Med najbolj znanimi jedmi je belokranjska pogača. Po navodilih  učiteljice Katarine so jo dijaki po skupinah zamesili in oblikovali,  ob tem pa prisluhnili njenemu zanimivemu  predavanju o tradicionalnih belokranjskih jedeh.   Pogače so vsem teknile na večernem druženju ob ognju, kjer so dijaki pekli hrenovke, se posladkali s »penicami«, se pogovarjali in zapeli.

Tretji dan šole v naravi smo odšli na pohod ob reki Kolpi iz Radencev do kraške jame Kobiljača, ki se nahaja v bližini zaselka Breg. V Bregu smo videli še zadnji delujoči mlin v tem koncu Slovenije. Kobiljačo smo si ogledali v manjših  skupinah pod  vodstvom učiteljice Nataše, ostali pa so v tem času pekli jabolka in uživali v lepem vremenu in naravi. Pri povratku smo se v Radencih sprehodili po energijskih točkah o reki Kolpi in se mimo kampa vrnili v dom. Sledilo je še kosilo in povratek v Novo mesto.

Program šole v naravi je bil zelo bogat in zanimiv, temeljito smo spoznali ta nekoliko odročen košček Slovenije, vreme nas je razvajalo, predvsem pa smo se lahko družili  in se spoznali. Obogateni z novimi spoznanji in medsebojnimi vezmi bomo tako lažje začeli  šolsko leto.

Natalija Petakovič, prof.