Strokovna ekskurzija za učiteljski zbor

Strokovna ekskurzija za učiteljski zbor

Pred jesenskimi počitnicami, natančneje 22. in 23. 10. 2010 smo v okviru izobraževanja učiteljskega zbora za potrebe vodenja in spremstva na ekskurzijah organizirali strokovno ekskurzijo v Oglej, Padovo, Raveno, Rimini in San Marino.

Iz Novega mesta smo na pot odrinili ob 6. uri. Naš prvi postanek je bilo mesto Oglej, ki je bilo pomembno pristanišče že v antičnih rimskih časih. V 4. stoletju je postalo središče krščanstva in sedež škofije, pod katero so spadali tudi naši kraji. V Ogleju smo si ogledali baziliko, zgrajeno na temeljih starokrščanske molilnice iz 4. stoletja, v kateri je ohranjen največji zgodnjekrščanski mozaik.

Vožnjo smo nadaljevali do Padove, kjer smo si v Kapeli Scrovegni ogledali čudovite zgodnjerenesančne Giottove freske, romarsko cerkev Sv. Antona Padovanskega, palačo, kjer je živel Dante, in ostale znamenitosti. Prenočili smo v Riminiju.

Naslednji dan smo si ogledali staro mestno jedro Riminija s popolnoma ohranjenim Tiberijevim mostom, Avgustovim slavolokom, kipom Julija Cezarja, palačo družine Malatesta in drugimi znamenitostmi. Vožnjo smo nadaljevali v najstarejšo evropsko republiko San Marino, kjer smo si ogledali cerkev Sv. Frančiška, Trg svobode in obzidje. Po krajšem postanku v slikovitih mestnih ulicah smo pot nadaljevali proti Ravenni.
V nekdanji prestolnici vzhodnorimskega imperija smo občudovali bizantinske mozaike v oltarnem delu cerkve San Vitale in v mavzoleju Galle Placidie, ki je ves okrašen z izjemno lepimi mozaiki.
Vožnjo smo nadaljevali mimo Benetk in se v poznih večernih urah vrnili v Novo mesto.

Ekskurzija je bila poučna, ogledali smo si številne znamenitosti, o katerih učimo v šoli, še posebej v oddelkih klasične gimnazije. Prijetno vzdušje, v katerem sta minila dva dneva, pa je pomemben prispevek k dobrim medsebojnim odnosom v učiteljskem zboru.