Tri dni s prijatelji iz Banja Luke

Tri dni s prijatelji iz Banja Luke

Lepo je, ko z novimi ljudmi spletemo nitke prijateljstva ter jih sprejmemo medse. Takšne nitke smo novomeški gimnazijci spletli z učenci iz Banjaluke, ki imajo slovenske korenine in se z navdušenjem učijo našega jezika. Gimnazijci smo bosanske dijake gostili od 5. do 7. 5. 2011. Najprej smo jim v Hiši kulinarike namenili pozdravne besede s pisanimi baloni in jim po kosilu razkazali Novo mesto z najpomembnejšimi znamenitostmi ter jih zvečer odpeljali na svoje domove.

Naslednji dan so učenci iz Banjaluke ves čas prisotni pri pouku. Lahko so sodelovali, skupaj smo se pogovarjali in jih učili slovenščine, razkazali in predstavili smo jim šolo, prav tako so se predstavili tudi sami. Popoldne smo jim razkazali Kostanjevico na Krki s Formo vivo, kartuzijo Pleterje in Otočec.  Zvečer smo jih peljali v mesto, kjer smo jih pokazali, kako se zabavamo in praznujemo.

Zadnji dan smo si skupaj ogledali Ljubljano, malo nakupovali in se “zabavali” v Hiši eksperimentov. Po vrnitvi v Novo mesto smo imeli še skupno kosilo in nekaj prostega časa pred njihovim odhodom. S isimboličnimi darilci smo jim še dodatno zagotovili spomine na nas in njihov obisk v Sloveniji, predvsem pa na Novo mesto. Gimnazijci že nestrpno pričakujemo jesenske dni, ko jim bomo vrnili obisk. Več vtisov je zbranih v poročilu.