Za topla afriška srca

Za topla afriška srca


Jana Dular
, bivša dijakinja novomeške gimnazije, je 19. in 20. 1. 2011 v atriju gimnazije v izjemno doživetem predavanju vsem dijakom šole predstavila svojo dobrodelno dejavnost v vzhodni Afriki.

Jana je s svojim volunterskim delovanjem v Afriki začela oktobra 2008. V Ugandi je delovala v dveh šolah, kjer je vodila kreativne delavnice za otroke. Delala je tudi v vrtcu ter nekaj časa vodila organizacijo Ederisa. Tu je pomagala pigmejskemu plemenu, da so se naučili poljedelstva in gojenja kokoši. V Ugandi je pomagala vzpostaviti center za otroke s posebnimi potrebami, ki jih tam še vedno ne sprejemajo.

V Tanzaniji je izpeljala humanitaren projekt v eni izmed sirotišnic. Sirote je učila angleščino, matematiko, swahili črkovanja, zemljepis in likovni pouk. S pomočjo donatorskih sredstev iz Slovenije je otrokom zagotovila enoletno zalogo zdravil proti malariji, odeje, rjuhe, oblačila in obutev ter polletno zalogo hrane. S podporo ljudi iz Slovenije sponzorira šolanje 15 otrokom iz te vasi na privatni angleški šoli, kar jim odpira vrata na srednjo šolo. Pomagala je tudi dokončati osnovno šolo, kar omogoča šolanje 450 masajskim otrokom.

Denar, ki smo ga zbrali dijaki in zaposleni Gimnazije Novo mesto, bo  namenila za delovanje centra za otroke s posebnimi potrebami v Malawiju.