Arhiv aktiva: Nemščina (2016 – 2017)

Šolsko tekmovanje Jugend debattiert international 2017

V sredo, 5. 4. 2017, smo na šoli organizirali šolsko debatno tekmovanje v nemškem jeziku Jugend debattiert international, na katerem je nastopilo pet dijakov (Teja Šuštaršič, 1. A, Katja Šuštaršič, 2. A, Ana Hočevar, 2. D, Tjaš Žvar, 2. Š in Žan Žvar, 3. K) ter naš alumni, Janko Starič iz 2. D. Dijaki so debatirali na trditev »Soll die Schule durch eine Online-Schule ersetzt werden?«. Zmagovalki šolskega tekmovanja sta Ana Hočevar iz 2. D in Teja Šuštaršič iz 1. A razreda, ki sta se uvrstili na finalni teden v Ljubljani, ki bo potekal od 8. do 12 maja 2017. Ana in Teja bosta na finalnem tednu prve tri dni sodelovali na debatnih delavnicah, v četrtek pa se bosta v polfinalu potegovali za uvrstitev v finale, ki bo potekalo v petek, 12. maja. Dva najboljša debaterja v finalu bosta septembra 2017 odpotovala še na mednarodni finalni teden, ki bo letos potekal v Talinu v Estoniji.

Srednješolski natečaj haikujev v nemškem jeziku 2017

Gimnazija Vič in Cankarjev dom sta tudi v letošnjem šolskem letu razpisala srednješolski natečaj za najboljši haiku v slovenskem, angleškem, španskem, italijanskem, francoskem in nemškem jeziku. Ob tej priložnosti je izšel tudi zbornik z najboljšimi haikuji. V njem lahko preberemo, da postaja pisanje haikujev sestavni del nemškega šolskega kurikuluma in ga ponujajo tudi na različnih univerzah kot obvezni del seminarjev kreativnega pisanja.

Na šesti natečaj v nemškem jeziku je prispelo 171 haikujev. S svojimi prispevki je na njem sodelovalo tudi deset dijakov naše šole: Ana Šenica iz 2. a, Taja Skube, Nina Starič, Petra Pavlin in Ines Metelko iz 3. e, Karmen Grubar, Andraž Prus, Hana Kastelic, Tara Pleško in Ema Maznik Antić iz 4. k. Haikuji Taje SkubeInes Metelko in Eme Maznik Antić so bili nagrajeni in objavljeni v zborniku. Za objavo v zborniku so bili izbrani tudi haikuji Ane ŠenicaPetre Pavlin in Tare Pleško.

Nagrajenke natečaja so se z Nušo Cekuta iz 1. k, ki je bila nagrajenka natečaja haikujev v slovenskem jeziku, in mentorico Natašo Sekula Zupančič udeležile zaključne prireditve s podelitvijo nagrad, ki je bila 11. aprila 2017 v Cankarjevem domu.

Rezultati bralnega tekmovanja Epi Lesepreis 2017

34 dijakov od prvega do tretjega letnika je sodelovalo pri bralnem tekmovanju Epi Lesepreis. Za tekmovanje so morali prebrati dve knjigi. Dijaki prvih letnikov so brali Diebstahl in Hamburg in Ein Schuss ins Leere, dijaki drugih letnikov Rübezahl in Lena geht ins Netz, dijaki tretjih letnikov pa Tod in der Oper in Die Überraschung.

8 dijakov si je prislužilo zlato priznanje. To so Lara Gašpar iz 1. E, Katarina Breznik, Laura Bučar in Ema Breščak iz 2. B, Adriana Seličanec iz 2. K, Urša Uhan in Lucija Zorko iz 3. A in Žan Žvar iz 3. K.

15 dijakov je osvojilo srebrno priznanje, 11 dijakov pa je prejelo priznanje za sodelovanje.

Državno tekmovanje iz znanja nemščine

9. februarja 2017 je na Gimnaziji Jesenice potekalo državno tekmovanje v znanju nemškega jezika, ki so se ga udeležili štirje dijaki naše šole: Katja Šuštaršič iz 2. A,Janko Starič iz 2. D ter David Dragonja in Adriana Seličanec iz 2. K. Na tekmovanju je Janko Starič dosegel 4. najboljši rezultat v svoji kategoriji in zlato priznanje, Katja, Adriana in David pa so prejemniki srebrnega priznanja.

Bralno tekmovanje Pfiffikus 2017

Tudi v letošnjem šolskem letu so dijaki naše šole sodelovali pri bralnem tekmovanju v nemščini Pfiffikus. Tekmovanje organizira založba Center Oxford. Bralno tekmovanje poteka prek interneta. Dijaki so lahko tekmovali na dveh težavnostnih stopnjah. Za osnovni nivo je bilo potrebno prebrati knjigi Träume beißen nicht in Till Eulenspiegel, na višjem nivoju pa so bralci morali pokazati poznavanje knjig Ziel Karminia in Schöne Augen.

Na tekmovanju so bili uspešni tudi naši gimnazijci. Sodelovalo je 71 dijakov naše šole. Dijaki, ki so na tekmovanju dosegli 90 % možnih točk ali več, prejmejo zlato priznanje. Na osnovnem nivoju zlato priznanje prejmejo Teja Šuštaršič iz 1. a, Eva Kolenc in Eva Blažič iz 1. e, Maja Pureber iz 1. š, Katja ŠuštaršičJan van ElterenAna GovednikPatricija BogovičEva KrajncNina Urbančič in Jakob Vid Zupančič iz 2. a ter Anamarija Gole iz 2. b. Na višjem nivoju so bile prav tako uspešne Erika Kum iz 3.a ter Hana Kastelic in Sandra Vizlar iz 4. k.

Podelitev diplom DSD 1 (3. 10. 2016)

Na šoli smo podelili nemške jezikovne diplome prve stopnje in jezikovne diplome iz znanja francoskega jezika dijakom, ki so izpita uspešno opravili spomladi 2016. Nemško jezikovno diplomo je na naši šoli letos opravila že tretja generaciji diplomantov. Izpit je uspešno opravilo 47 dijakov, diplome pa jim je svečano izročila ravnateljica. Jezikovno diplomo iz znanja francoskega jezika DELF  je letos uspešno opravilo 12 dijakov. Izpit so opravljali na različnih jezikovnih ravneh, diplome pa jim je podelila atašejka Francoskega inštituta v Ljubljani, Marie-Laure Canteloube, skupaj z ravnateljico.
Prireditev so z nastopom popestrili Luka Lenart, Taja Skube in Katja Štefanič.

Mednarodni projekt Hotspot: Balkanroute – Kinder auf der Flucht
(13. – 18. 10. 2016)

Osem dijakov naše šole je v spremstvu učiteljic nemščine Vasje Jakše in Nataše Sekula Zupančič sodelovalo pri mednarodnem projektu Hotspot: Balkanroute – Kinder auf der Flucht. Projekt se je v celoti odvijal v Zagrebu, na njem pa so sodelovali dijaki iz Hrvaške, Albanije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine ter Slovenije. V okviru projekta so se udeleženci na drugačen način ukvarjali z begunstvom in aktualnim dogajanjem v Evropi. Vsak udeleženec je sodeloval pri eni izmed delavnic, v katerih je delo potekalo zelo intenzivno. Katja Šuštaršič, Adriana Seličanec in Lea Košmrlj so sodelovale pri gledališki delavnici, Sara Štubljar in Klavdija Bijek sta svoje plesno znanje poglabljali pri plesni delavnici, Larsen Cundrič se je pri delavnici Kopfzerbrechen ukvarjal z literarnimi besedili, Taja Skube in Janko Starič pa sta bila člana skupine, ki je fotografirala in snemala celotno dogajanje. Dogajanje je bilo sproti dokumentirano na spletni strani Pasch net. Cilj vseh delavnic je bil pripraviti skupno gledališko predstavo, v kateri bi se z besedilom, glasbo in s plesom dotaknili omenjene problematike. Končni izdelek smo si lahko vsi udeleženci in povabljeni gostje ogledali zadnji dan projekta, in sicer v zagrebškem gledališču Vidra. Gledalci so bili nad predstavo navdušeni in so z močnim aplavzom nagradili nastopajoče.

Delovni jezik projekta je bila nemščina, tako da so dijaki lahko ves čas utrjevali in poglabljali svoje jezikovno znanje. Poleg osvojenega znanja nemščine pa so imeli dijaki priložnost spoznati nove prijatelje ter se seznaniti z drugimi kulturami. Udeleženci projekta so bili mnenja, da so takšni projekti odlična priložnost za izboljševanje odnosov med različnimi narodi oziroma kulturami ter odpravljanje predsodkov, zato si želimo še več mednarodnega sodelovanja.

Dijaki uspešni na izpitu DSD 1 2016

3. junija 2016 smo prejeli rezultate izpita DSD 1, ki so ga dijaki opravljali marca 2016. Vseh 47 dijakov je izpit uspešno opravilo, od tega jih je 39 opravilo izpit na ravni B1 in 8 na ravni A2.
Na ravni B1 so izpit opravili Bjorn Bračko, Eva Beg, Neža Sintič, Anja Rumpret, Miha Tavčar, Nika Metelko, Sara Papež, Ingrid Povše, Živa Pirc, Tjaša Hočevar, Anja Kvartuh, Sara Morosini, Luljeta Zogaj, Nika Muren (vsi 3. A), Ana Končar, Urška Makše, Tjaša Čukajne, Evgenija Burger, Nastja Gašperšič, Polona Kralj, Romana Kralj, Karmen Zupančič, Eva Novljan (3. B), Alja Suljič, Janja Sedlar, Raja Kužnik, Valerija Lavrič, Lucija Marzel Djuranovič, Zala Lavrič (3. D), Sandra Vizlar, Hana Kastelic, Tina Turk, Ana Kotar, Tara Pleško (3. K), Anže Murko, Jaka Bevc, Patrik Horžen, Jan Pureber (3. Š) in Nina Zupančič (2. Š).

Raven A2 so dosegle Katarina Malenšek, Tea Lajkovič, Melita Črček, Ula Tratar, Eva Petruna, Manja Krašovec (vse 3. A),  Valentina Fir (3. B) in Maja Tisovic (3. K).
Vsem dijakom za opravljen izpit iskreno čestitamo.

Svečana podelitev diplom DSD 2

17. 5. 2016je prejela diplome DSD 2 že 17. generacija gimnazijcev. Mednarodno priznana diploma potrjuje znanje nemščine na ravni B2 oz. C1 in omogoča študij na kateri koli nemški univerzi. Gimnazija Novo mesto je ena od 19 šol v Sloveniji, ki lahko izvajajo te izpite. Poleg izpita DSD 2 lahko dijaki od 2013/14 opravljajo tudi izpit DSD 1 in DELF, izpit iz znanja francoščine.
Izpit DSD 2 je v tem šolskem letu opravljalo 22 kandidatov17  jih je prejelo diplomo5 pa certifikat. Raven C1 je doseglo 12, raven B2 pa 5 kandidatov. Diplomo so prejeli: Bianka Colarič, 3. b, Lina Jerele, 3. d, Grega BajcAleksandar BordeliusLea GornikLuka ŠpoljarKatja Trbanc, 4. a, Anja BarboMaj BajukBarbara DoberdrugZala Hrastar, Barbara KrivecAnamarija Primc,Nuša Rešetič, 4. b, Natalija SitnikovaAna Mihelič. 4. c, Luka Arh, 4. k . V 17. letih je diplomo DSD 2 prejelo že 264 dijakov.
Diplome sta podelila ravnateljica Mojca Lukšič in koordinator za program DSD v Sloveniji dr. Reinhard Zühlke. V svojem nagovoru sta poudarila pomen znanja tujih jezikov, čestitala diplomantom za uspešno opravljen izpit in jim zaželela, da bi diplomo in znanje nemščine v življenju čim bolje izkoristili. Hkrati sta se zahvalila učiteljem nemščine za izvedbo vseh dodatnih dejavnosti, ki so povezane z opravljanjem izpita.

Prireditve so se udeležili tudi učiteljice nemščine in pomočnica ravnateljice Anita Nose. Program sta popestrila Eva Beg (3. a) Luka Lenart (2. a) z dvema glasbenima točkama.

Jugend debattiert international 2016

V šolskem letu 2015/16 so aktivnosti v okviru projekta Jugend debattiert international potekale v okviru OIV. S posameznimi dijaki smo se dobivali dvakrat mesečno po pouku in utrjevali debatne tehnike ter širili besedišče na različne teme, marca 2016 pa so se nekateri udeležili še enodnevne delavnice na Goethe-Institutu Ljubljana, ki jo je vodil Grega Ferenc, uspešen udeleženec projekta Jugend debattiert international, in je bila namenjena pripravi na šolsko debatno tekmovanje.

V torek, 5. 4. 2016, smo na šoli izvedli šolsko tekmovanje, na katerem so sodelovali 4 dijaki: Janko Starič, 1.D, Adriana Seličanec, 1.K, Nina Zupančič, 2.Š in Bianka Colarič, 3.B. Debatirali so na temo »Sollen Mädchen und Jungs getrennt unterrichtet werden?«. Zmagovalca v debati sta bila Janko Starič in Bianka Colarič, ki sta v debati pokazala tako dobro poznavanje teme kot tudi zelo suveren nastop in dobro jezikovno znanje in si prislužila udeležbo na finalnem tednu v Ljubljani.

Finalni teden je potekal od 18. do 22. 4. 2016 v Ljubljani. Janko in Bianka sta prve tri dni sodelovala na debatnih delavnicah na Goethe-Institutu Ljubljana. 21. 4. 2016 sta debatirala v polfinalnih debatah, iz katerih se je Janku uspelo uvrstil v finale, ki je potekalo 22. 4. 2016 in si ga je skupaj z ravnateljico in obema mentoricama, Elso Louis in Vasjo Jakše, ogledalo tudi 35 dijakov naše šole. Na debatnem tekmovanju sta zmagala dijaka z Gimnazije Ljutomer, Anja Zadravec in Luka Antolin, ki tako septembra potujeta v Prago na mednarodni finale, Janko Starič pa se je uvrstil na zelo dobrotretje mesto.

Ekskurzija v Stuttgart, Frankfurt in Nürnberg

Od 4. do 7. junija 2015 se je 35 dijakov iz 1., 2. in 3. letnika udeležilo ekskurzije v Nemčijo. V spremstvu dveh profesoric nemščine so si ogledali Stuttgart, Frankfurt in Nürnberg. Na ekskurziji so si ogledali znamenitosti omenjenih mest ter obiskali več muzejev (Mercedes Benz, Goethejeva hiša, Dürerjev muzej). Dijake je navdušil muzej Mercedes Benz, zagotovo pa jim bosta ostala v spominu tudi ogleda frankfurtskega letališča in frankfurtske borze. Več lahko preberete v poročilu dijaka.