Dijaki v ITS Nevroznanost spoznavali »žive knjige«

V petek, 17. 12. 2021, smo imeli pri ITS-u Nevroznanost goste v projektu Živa knjižnica. Organizirali smo jo z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Živa knjižnica je projekt, ki z inovativnimi metodami medkulturnega dialoga aktivno ozaveščamo in izobražujemo o vrednotah in človekovih pravicah ter spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi.

Imeli smo dvanajst živih knjig: muslimanko, prostovoljka EVS v Sloveniji, plesalka iz Venezuele, priseljenec s Kosova, strokovnjak za delo z odvisniki, Kočevarica, borec, oseba z izkušnjo begunca, gej, new step, oseba s statusom azilanta/begunca, aktivist za pravice oseb LGBT. Knjižničarka, ki je vodila izposojo in koordinatorica, je bila Nina Štampohar iz DRPD Novo mesto.

Vsak dijak se je udeležil dveh pogovorov. Pred branjem prve knjige je potekala še delavnica o človekovih pravicah in osnovah Žive knjižnice, ki jo je vodil Mitja Blažič iz Društva Legebitra, eden od začetnikov tovrstnih delavnic v Sloveniji.

Za dijake je bila to nova izkušnja, saj so žive knjige odpirale vrata v lastne življenjske zgodbe in izkušnje ter jih delile z njimi.

Saša Lavrič