Dijaki v Turčiji na Erasmus+ projektu o socialnem podjetništvu

Med 19. in 25. februarjem 2023 v črnomorskem mestu Zonguldak v Turčiji poteka Erasmus+ projekt ETCO Empowering Teacher Competence to Promote Social Entrepreneurship in European Schools. V projektu poleg šol sodelujejo tudi predstavniki nevladnih organizacij iz Slovenije, Madžarske, Grčije in Turčije.

Projekta se udeležuje šest dijakov Gimnazije Novo mesto, ki so bili izbrani na podlagi izbirnega postopka (motivacijskega pisma in kratke predstavitve socialnega podjetništva v angleščini). Gimnazijsko ekipo sestavljajo Tara Borojević iz 1a, Tim Kukec iz 1e, Mina Macedoni in Mojca Povh iz 3a ter Neli Klevišar in Alja Slobodnik iz 3mm s profesoricama Polonco Centa in Tanjo Gačnik.
Dijaki sodelujejo v različnih delavnicah, pri katerih se učijo osnov socialnega podjetništva, pisanja poslovnega načrta, oblikovanja izdelkov in storitev po meri človeka, snovanja logotipa ter celostne podobe podjetja.
Po dopoldanskih dejavnostih v šoli spoznavamo primere socialnega podjetništva v Zonguldaku in okoliških mestih. Srečujemo se z dobrosrčnimi gostitelji, ki nam predstavljajo navdihujoče zgodbe njihovih (socialnih) podjetij, katerih cilj je usmerjen v dobro družbe.
Preostali čas izkoristimo za spoznavanje kulture, običajev, arhitekture in kulinarike Turčije in mesta Zonguldaka.
Polonca Centa in Tanja Gačnik