Državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije

V ponedeljek, 15. maja 2017, je v Murski Soboti potekalo 51. državno srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. V drugi krog srečanja so se iz naše gimnazije uvrstile kar štiri raziskovalne ekipe. Predstavile so se na štirih različnih področjih raziskovanja in za svoja raziskovalna dognanja prejele kar dve zlati in dve srebrni priznanji.

Kristina Jordan in Klemen Kapš sta osvojila 1. mesto in prejela zlato priznanje na področju psihologije in pedagogike za nalogo »Vse več duševnih težav mladostnikov.« Ali to drži tudi za gimnazijce? Nalogo sta izdelala pod mentorstvom Zlatke Butkovec Gačnik.

2mesto in zlato priznanje so na področju ekologije prejeli Evgenija Burger, Lucija Marzel Djuranovič in Luka Petravić. Nalogo Optimizacija in uporabnost metode na osnovi DNA za identifikacijo cianobakterij v okoljskih vzorcih so izdelali na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo pod mentorstvom Mojce Juteršek, izr. prof. dr. Marka Dolinarja in Tanje Gačnik.

Anže Luzar je na področju varnosti v cestnem prometu  predstavil  nalogo Odnos mladih voznikov do hitre vožnje in prometne varnosti in prejel srebrno priznanje. Nalogo je izdelal pod mentorstvom Zlatke Butkovec Gačnik.

Ravno tako so Nika Brulc, Zala Kink in Nika Zupančič prejele srebrno priznanje za nalogo z naslovom Primerjava klasičnih kemijskih pristopov in pristopov z uporabo biokatalizatorjev na izbranih modelnih spojinah pri kemijskih pretvorbah. Z nalogo so se predstavile na področju kemije in kemijske tehnologije. Pri svojem delu so bile deležne pomoči mentorjev dr. Silva Zupančiča, dr. Aleša Gaspariča in Branke Klemenčič.

Domen Mohorčič in Larsen Cundrič sta prejela bronasto priznanje za nalogo Spoznavanje programa EV3 in izdelovanje iger. Nalogo sta izdelala ob pomoči mentorice Barbare Strnad.

Branka Klemenčič