Ekskurzija po poteh Visoške kronike

Dijaki 3. a in 3. k so se v torek, 2. 10. 2018, s tremi profesorji in vodičko Loškega muzeja podali po poteh Visoške kronike. Na ekskurziji, ki je povezala predvsem slovenščino in zgodovino, so najprej obiskali dvorec Visoko, osrednje prizorišče v romanu Visoška kronika, in si ogledali obnovljene prostore in številne predmete nekdanjih lastnikov, sprehodili pa so se tudi do grobnice družine Tavčar na vzpetini blizu dvorca.

V Loškem muzeju so si ogledali Tavčarjevo sobo in animirani film, ki prikazuje zgodbo iz Visoške kronike. Sledil je ogled Škofje Loke po poteh Agatine preizkušnje. V dejavnosti so se aktivno vključili tudi dijaki z branjem odlomkov iz romana.

Prosti čas pred odhodom domov so izkoristili za ogled mesta v manjših skupinah in kosilo.

Tri dijakinje so takole strnile vtise o ekskurziji:

  • Ekskurzija je izpolnila moja pričakovanja. Bila je prijetna, sproščena, poučna in zanimiva. Roman Visoška kronika smo spoznali še na drugačen način, ki je zanimivejši od šolskega obravnavanja. Žal mi je samo, da nismo več časa preživeli na gradu.
  • Na tej ekskurziji sem zgodbi Visoške kronike pridala realno podobo – od dogajalnih prostorov do vidnih elementov okolja. Mesto mi je všeč predvsem zato, ker ima veliko objektov, ki te potegnejo v preteklost.
  • Ekskurzija je pripomogla k boljšemu prostorskemu predstavljanju prizorišč romana, zato smo si lahko ustvarili tudi natančnejšo sliko o poteku dogodkov. Všeč mi je bil voden ogled dvorca Visoko in Škofje Loke, saj sta to kraja, ki ju sama najbrž ne bi obiskala oz. ne bi povezala z romanom.

Suzana Krvavica