Izmenjava dijakov klasičnega oddelka z vrstniki iz Škofje Loke

V petek, 14. 12., in v soboto 15. 12. 2018 so dijaki 1. k odšli na že tradicionalno izmenjavo z vrstniki klasične gimnazije iz Škofje Loke.

V petek je po uvodni predstavitvi šole  in ravnateljevem nagovoru  sledila predstavitev geografskih in zgodovinskih posebnosti mesta.  Po kosilu so dijaki z mentorji po  skupinah odšli na ogled Škofje Loke. Dobili so zemljevide, navodila in delovni zvezek, s pomočjo katerega so spoznavali škofjeloško preteklost, znamenitosti in posebnosti mesta.

Po vrnitvi v šolo so preverili svoje rešitve, temu pa je sledil interaktivni kviz o Škofji Loki. Proti večeru so novomeški dijaki s svojimi škofjeloškimi gostitelji odšli na njihove domove.

V soboto smo nadaljevali z delom v 6  delavnicah z “antičnim”predznakom, in sicer:

o-bes-edišče, theatrum, escape room, antična glasbila, božanske kulise, mitološke domine.

Dijaki so v delavnicah izdelovali antična glasbila, božanske kulise za 12 grških bogov, pripravljali dramsko igro, ugibali latinske izreke, se poskušali rešiti iz sobe pobega in se postavili v vlogo zgodovinskih pričevalcev oz. pripovedovalcev mita o trojanski vojni.

V zaključku srečanja so dijaki uprizorili dramsko predstavo in  predstavili grške bogove, nato pa zapisali svoje vtise in jih skupaj s fotografijami s srečanja in spominki na delavnice zakopali v časovno kapsulo v parku za šolo.

 

Natalija Petakovič