EUSO 2018

Med 28. aprilom in 5. majem je v Ljubljani potekala 16. evropska naravoslovna olimpijada (The European Union Science Olympiad – EUSO). V iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja naravoslovja (biologije, kemije in fizike) se je med seboj pomerilo 156 mladih znanstvenikov, starih do 16 let. Na tekmovanju je sodelovalo 52 ekip iz 25 držav Evropske unije, tekmovalce pa je spremljalo približno 100 mentorjev in spremljevalcev.

Naš dijak Luka Hadl, 2. a, je na olimpijadi sodeloval v ekipi z dijakoma iz Gimnazije Kranj, Gašperjem Koširjem in Tevžem Lotričem. Kot ekipa so se odlično odrezali in osvojili 3. mesto in zlato medaljo za Slovenijo. Druga slovenska ekipa, ki so jo sestavljali dijaki Gimnazije Bežigrad, Vladimir Smrkolj, Gregor Gajič in Ana Meta Dolinar, je osvojila srebrno odličje.

Ekipe, ki so prejele zlata odličja:

  1. mesto: Češka republika, ekipa A
  2. mesto: Estonija, ekipa A
  3. mesto: Slovenija, ekipa A
  4. mesto: Nemčija, ekipa B
  5. mesto: Portugalska, ekipa B
  6. mesto: Slovaška, ekipa B

Tako vrhunskih rezultatov zagotovo ne bi bilo brez vztrajnega usmerjanja mentorjev. Luka je bil deležen mentorske pomoči profesorjev za fiziko (Blaž Zabret, Anita Nose in Miha Hadl), kemijo (Branka Klemenčič) in biologijo (Tatjana Durmič).

Čestitamo!

mag. Branka Klemenčič