Jezikovni tabor v Celovcu

Od torka, 22. 10. 2019, pa vse do petka, 25. 10. 2019, se je 40 dijakov naše šole udeležilo jezikovnega tabora v Celovcu, ki ga organiziramo za vse dijake, ki opravljajo jezikovni diplomi DSD 1 in DSD 2. Že tretje leto zapored so se nam na taboru pridružili tudi dijaki in učitelj z Gimnazije Slovenj Gradec, ki so sodelovali na pripravah na jezikovno diplomo DSD 2.

To šolsko leto sva priprave na jezikovno diplomo DSD 1 vodili Nataša Sekula Zupančič in Vasja Jakše, udeležilo pa se jih je 25 dijakov 3. letnika, ki so v štirih dneh spoznali vse dele jezikovnega izpita, reševali naloge za bralno in slušno razumevanje, napisali pisni sestavek ter si izbrali temo za ustni del izpita. Priprave za jezikovno diplomo DSD 2 je tokrat vodil profesor nemščine z Gimnazije Slovenj Gradec, Janko Uršnik, pomagali pa so mu svetovalka in koordinatorica DSD 1 in DSD 2 v Sloveniji, Birgit Bader, ter prostovoljca programa kulturweit, Jan-Daniel Höhmann in Lena Reckord. Na pripravah za jezikovno diplomo DSD 2 je sodelovalo 15 dijakov naše šole ter 10 dijakov iz Slovenj Gradca, v štirih dneh pa so se ukvarjali predvsem s pisnim sestavkom in njegovo strukturo, reševali so naloge slušnega razumevanja ter se naučili, kako strukturirajo svoje odgovore v prvem delu ustnega izpita. Pouk je večinoma potekal dopoldan, le v četrtek smo tudi popoldan še obravnavali določene vsebine povezane z izpitoma.

Dijaki pa svoj čas niso preživljali samo v učilnici. Dva popoldneva smo tako preživeli v centru Celovca,  kjer so imeli dijaki določene zadolžitve pa tudi nekaj prostega časa. Medtem ko so dijaki 4. letnika anketirali mimoidoče ter jih spraševali o temi, ki jo pripravljajo za ustni izpit, so dijaki 3. letnika reševali naloge in vprašanja v povezavi z mestom Celovec in njegovo zgodovino. V sredo smo obiskali prostore avstrijske RTV ORF, kjer smo izvedeli, katere oddaje pripravljajo v Celovcu ter koliko radijskega in televizijskega programa nastane v slovenskem jeziku. Obiskali smo televizijski in radijski studio, v katerega smo lahko vstopili med oddajanjem programa ter povprašali novinarko o njenem delu. V četrtek pa smo se naužili jesenskega sonca, ki nas je razvaljalo vse štiri dni v Celovcu, še na obali Vrbskega jezera, do katere smo se sprehodili v premoru med dopoldanskim in popoldanskim sklopom pouka.

Dnevi v Celovcu so minili v sproščenem in delovnem vzdušju. Dijaki so se lahko veliko družili, se bolje spoznali, hkrati pa izvedeli tudi vse o poteku in strukturi jezikovnih izpitov, ki jih bodo opravljali v naslednjih mesecih.

Iskreno se zahvaljujemo zvezni deželi Bavarski (Bayerisches Staatsministerium für Unterricht und Kultus) za finančno podporo.

Vasja  Jakše