48. Krkine nagrade in priznanja

V Krkini upravni stavbi je 14. 9. 2018 potekala podelitev 48. Krkinih nagrad in priznanj, ki sta jih srednješolcem podelila predsednik Častnega odbora Krkinih nagrad Krke Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član uprave, direktor Razvoja in raziskav in predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad.

Na letošnji razpis je bilo prijavljenih največje število raziskovalnih del doslej. Odzvalo se je 66 dijakov iz devetnajstih slovenskih gimnazij in srednjih strokovnih šol, ki so prijavili 37 raziskovalnih nalog. V Krki so poudarili, da naraščata tako kakovost prijavljenih nalog kot tudi pestrost področij, ki se jih mladi raziskovalci lotevajo, ter da je še posebej pomembno, da naloge vključujejo ne le teoretično, ampak tudi eksperimentalno delo.

Krkine nagrade je letos prejelo največ, to je kar 18 raziskovalnih nalog, dvanajst najboljših je svoje izsledke predstavilo tudi na simpoziju pred podelitvijo nalog. Prireditev podelitve nagrad in priznanj je zaokrožila slovesnost z nadarjenimi mladimi glasbeniki in predstavitvijo dela in življenja mladega Krkaša.

Gimnazija Novo mesto je tokrat na razpisu sodelovala z eno nalogo, ki je tudi prejela Krkino nagrado:
Akumulacija in izločanje mineralov, zaužitih s prehranskim dopolnilom – analiza krvi, urina in las, avtorji: Nuša Avguštinčič, Jan van Elteren, Jakob Vid Zupančič. Mentorji naloge so Janja Pust, dr. Vid Simon Šelih, doc. dr. Ingrid Falnoga.

 

Zapisala: Janja Pust