Okrogla miza 3k z junaki vsakdana

V ponedeljek, 11. marca 2024, so dijaki 3k pri predmetu retorika za dijake klasičnih oddelkov pripravili tradicionalno okroglo mizo. Naslovili so jo Junaki vsakdana, saj so s pomočjo odličnih gostov in z moderatorjema Arnetom in Laro predstavili in približali poklice reševalca, gasilca in kriminalista. Obiskali so nas reševalec Aleš Jakše iz Zdravstvenega doma Novo mesto, direktor-poveljnik Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto Gregor Blažič in kriminalist Andrej Lisec s Policijske uprave Novo mesto.

Gostje so se dotaknili različnih tem – izobraževanja in usposabljanja za poklic, delovnika, opreme, ki jo uporabljajo, timskega sodelovanja, medijskega prikaza poklica in javne podobe itn., zaupali pa so nam tudi težke izkušnje, s katerimi se vsakodnevno srečujejo na terenu. Izpostavili so probleme mladih, kot so alkohol in droge, ter težave s spletnim nasiljem. Dijake so ozaveščali o poslanstvu svojega poklica in o tem, da so kljub težkemu in odgovornemu delu ter včasih predsodkom javnosti prav oni zares junaki našega vsakdana.

Dijakinji Tjaša in Ema iz 3k sta vtise o okrogli mizi strnili tako:

»Okroglo mizo smo pri retoriki pripravljali več tednov, zato smo zelo veseli, da je potekala tako dobro. Zadovoljna publika je pokazala, da je bil dogodek vreden našega truda. Zgodbe vseh treh gostov so se nas zelo dotaknile. Dobili smo vpogled v njihovo življenje in delo z drugega zornega kota in sedaj še bolj cenimo njihov poklic.«

Ula Klobčaver, 3k