Okrogla miza »LAŽNE NOVICE«

V sredo, 3. 4. 2019, je na šoli potekala okrogla miza na temo kako prepoznati lažne novice. Strokovnjaki so se dotaknili zelo aktualnih tem in tako pripomogli k razvijanju bolj kritičnega odnos do medijev in medijskih sporočil in s tem prispevali k večji medijski pismenosti naših dijakov.

Dogodek je bil organiziran na pobudo Aleksandre Pavlič, magistrice svetovnih študij in predstavnico točke Europe Direct Novo mesto, s katero na šoli pogosto uspešno sodelujemo.

Gostje na okrogli mizi so bili dr. Sonja Merljak Zdovc, odgovorna urednica spletnega časopisa Časoris, ki je okroglo mizo tudi vodila; dr. Sandra Bašić Hrvatin, medijska strokovnjakinja ter izredna profesorica in višja znanstvena sodelavka na Fakulteti za humanistične študije (Univerza na Primorskem); Miriam Možgan iz Ministrstva za zunanje zadeve ter Urban Lečnika Spaič, avtor raziskovalne naloge na temo lažnih novic.

Gosti so izpostavili, da bo potrebno v prihodnosti boj proti dezinformacijam zastaviti na globalni ravni; saj so danes velika grožnja sami demokraciji. Medijska pismenost se ne izvaja sistematično, hkrati pa posamezniki ne podpirajo dovolj neodvisnih in dobrih medijev. Raven javnega diskurza v Sloveniji se je znižala. Prav zato mora biti prav vsak posameznik na tem področju aktiven, prijavljati mora dezinformacije, preverjati vire in pazljivo izbirati vsebine, ki jim bo podaril svoj všeček. Mlade so pozvali k premisleku o ravnanjih na družbenih medijih, komentiranju spletnih novic, deljenju novic ipd., da ne bomo v prihodnosti živeli v državi, kjer bo prav vsak dan 1. april.

Aleksandra Pavlič in Nina Arnuš