Okrogla miza o migracijah

Dijaki 3. letnika in 2. k so se v sredo, 10. januarja 2018, udeležili okrogle mize o migracijah. Gostje dr. Marina Lukšič Hacin in zakonca Vael in Nataša Hanuna so strokovno in prek osebne izkušnje predstavili migracije in begunsko krizo. Pogovor je moderirala Suzana Krvavica. Vsi trije gostje so že v lanskem šolskem letu skupaj sodelovali na okrogli mizi o beguncih, dr. Marina Lukšič Hacin pa nas je obiskala že večkrat.

Dr. Marina Lukšič Hacin je predstojnica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije na ZRC SAZU in se že dolga leta strokovno ukvarja z migracijami. Zakonca Hanuna predstavljata primer pristnega sobivanja različnih kultur in religij. Vael Hanuna je palestinsko-slovenskega porekla in je odraščal v Siriji, v Sloveniji pa si je ustvaril družino s Slovenko in je uradni prevajalec iz arabščine. Sodeloval je z MNZ ob begunskem valu na Dobovi. Zakonca sta s svojo zgodbo migracijam dala resničen obraz. Dr. Marina Lukšič Hacin je predstavila migracije in aktualno begunsko problematiko in opozorila na pogosto napačno in nehumano odzivanje na človeške stiske.

V zadnji del pogovora so se s svojimi vprašanji vključili tudi dijaki, okroglo mizo pa je popestril ogled videa pesmi Aleppo Omarja Naberja in Bojana Cvjetićanina, ki prikazuje posledice vojne v Siriji. Iz pesmi so tudi citirane besede v naslovu.

Dijaki so migracije in begunsko problematiko spoznali s strokovne plati in osebne izkušnje, kar je dobra alternativa medijskemu prikazu dogodkov.

Nina Arnuš in Suzana Krvavica