Po nevihti sladkih rož

Prireditev Gimnazije Novo mesto ob dnevu samostojnosti in enotnosti

 

Atrij Gimnazije Novo mesto, ponedeljek, 23. 12. 2019, ob 7.50, 9.30, 10.45, 12.25

Atrij Knjižnice Mirana Jarca, ponedeljek, 23. decembra 2019, ob 18.00

 

Gimnazijska gledališka skupina Goga je ob letošnjem dnevu samostojnosti in enotnosti pripravila igrani recital z naslovom Po nevihti sladkih rož, v katerem so dijaki prek antologijskih verzov iz slovenske in svetovne lirike, pronicljivih razglabljanj Ihanovih Državljanskih esejev in lastnih reminiscenc prikazali odločitev za slovensko samostojnost in njeno devetindvajsetletno potrjevanje kot večplasten ljubezenski odnos med narodom in njegovo državo.

V sporočilu za javnost so zapisali, da se je v nekem trenutku slovenska osamosvojitvena zgodba razprla kot ljubezenska prispodoba, segajoča od tisočletnega hrepenenja do njegove uresničitve, od romantično vznesenega pričakovanja do okušanja sadov z drevesa spoznanja, vseh prijetnih, a tudi manj prijetnih posledic tega dejanja in, končno, zorenja v prepletenosti pogosto različnih pogledov na skupno življenje v novozgrajenem domu, obremenjenem in obogatenem z osebno življenjsko izkušnjo vsakega posameznika. Kovičeve naslovne besede iz pesmi Adam in Eva, ki metaforično ugotavljajo, da vedno nastopi trenutek, ko je potrebno odložiti rožnata očala, se tako kažejo kot spoznanje in izziv, da je potrebno vsak odnos nenehno graditi in negovati, kar tako v zasebnem kot javnem, družbenem življenju predstavlja svojevrsten izziv tudi vanj vstopajoči mladi generaciji.

V predstavi, ki je bila v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca obenem tudi uradna prireditev Mestne občine Novo mesto ob dnevu samostojnosti in enotnosti, je nastopilo skupaj kar triindvajset mladih v najrazličnejših vlogah – od deklamatorjev do plesalcev in glasbenikov. Fotografije so z večerne predstave v atriju Knjižnice Mirana Jarca (foto: Boštjan Pucelj).

Tomaž Koncilija

Galerija

09 jan
Prireditev Gimnazije Novo mesto ob dnevu samostojnosti in enotnosti

  Gimnazijska gledališka skupina Goga je ob letošnjem dnevu samostojnosti in enotnosti pripravila igrani recital z naslovom Po…

Več