Srednješolski natečaj haikujev v nemškem jeziku

Gimnazija Vič in Cankarjev dom sta tudi v letošnjem šolskem letu razpisala natečaj za najboljši srednješolski haiku v slovenskem, angleškem, španskem in nemškem jeziku. S svojimi haikuji v nemščini je na natečaju sodelovalo tudi dvanajst dijakov naše šole: Hana Klemenčič iz 1. k, Lara Gašpar, Sara Kotnik, Sebastjan Prus, Maruša Kavčič Milivojevič, Anja Vizlar, Ema Parkelj in Rija Bračun iz 3. e, Petra Hrastar, Andrej Kaferle, Eva Novak in Ana Šenica iz 4. a.

V zborniku, ki je izšel ob tej priložnosti, je dr. Mateja Gaber zapisala, da so se mladi pesniki v svojih haikujih dotikali resnih, filozofskih, družbenokritičnih in tudi hudomušnih tem. Ob natančnejšem prebiranju pa se je v velikem številu prispelih haikujev izkristalizirala ena sama, mogočna beseda – ljubezen. Beseda navadno ni neposredno izrečena, vendar je skrita v frazemih, prispodobah, sopomenkah in opisih.

Na natečaj je prispelo 269 haikujev. Žirija je nagradila 23 haikujev, med njimi tudi haikuje Petre Hrastar, Andreja Kaferleta, Eve Novak in Ane Šenica. Nagrajeni haikuji so bili objavljeni tudi v omenjenem zborniku. Nagrajenci natečaja so se z mentorico Natašo Sekula Zupančič udeležili zaključne prireditve s podelitvijo nagrad, ki je bila 16. aprila 2019 v Cankarjevem domu.

Nataša Sekula Zupančič