Strokovna ekskurzija s terenskim delom koprsko pri morje (IMP GEO 1)

Dijaki IMP geografija smo se pod mentorstvom profesorja Marka Arnuša v petek, 21. septembra, odpravili na Primorsko, kjer smo opravljali maturitetne terenske vaje.

Iz zjutraj še meglenega Novega mesta smo se po avtocesti Novo mesto – Ljubljana – Koper ob spremljavi profesorja Arnuša in profesorja Sladoljeva odpravili proti sončni Primorski. Na gradu Socerb, naši prvi postojanki, od koder se razprostira čudovit pogled na slovensko Istro s Tržaškim zalivom ter pristaniškima mestoma Koper in Trst, sta se nam pridružila prof. dr. Kovačič in prof. dr. Grubar Brečko z Univerze na Primorskem.

Po geografskem uvodu na Kraškem robu pri Socerbu nas je avtobus peljal do reke kraškega izvora – Rižane, kjer smo opravili prve hidrogeografske vaje.

Sledil je obisk Kopra, kjer smo po skupinah opravljali družbeno geografski vaji, in sicer anketiranje prebivalcev Kopra o nakupovalnih navadah ter kartiranje funkcije stavb na izbranih ulicah. Rezultate smo kasneje analizirali na Fakulteti za humanistične študije Koper.

Zadnja misija nas je vodila v Strunjan. Tam smo si ogledali geomorfologijo slovenske obale ter značilen klif, ki meri nezanemarljivih 80 metrov, za tem pa smo opravili še hidrogeografsko vajo slovenskega morja.

Zapisal: dijak IMP