Rezultati državnega tekmovanja iz kemije in izbirno tekmovanje za kemijsko olimpijado

Letošnjega državnega tekmovanja iz znanja kemije za Preglove plakete, ki je potekalo 11. maja na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani, se je udeležilo 26 dijakov Gimnazije Novo mesto.

Skupaj z uvrščenimi na državno tekmovanje je bronasto plaketo prejelo 41 dijakov. Tekmovalci na državnem so letos dosegli 3 zlate in 9 srebrnih Preglovih plaket.

Med zlatimi dijaki so:

  • iz 2. letnika Jernej Birk, 2. d (osvojil 3. mesto) in
  • iz 3. letnikov: Luka Hadl in Maruša Škufca Kalin, oba iz 3. a.

Med srebrnimi dijaki pa so:

  • iz 2. letnikov: Urbana Malavašič, 2. a in Domen Hočevar, 2. c.
  • iz 3. letnikov: Tea Pirc in Sara Bobnar, obe iz 3. a ter Manca Pavec iz 3. b
  • iz 4. letnika Jan Van Elteren, 4. a, Matevž Turk, 4. b, Tinara Šuštaric, 4. c in Angelika Kirar, 4. d.

Tako kot vsako šolsko leto so tudi v letošnjem na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo potekala izbirna tekmovanja za uvrstitev v slovensko ekipo za 51. kemijsko olimpijado, ki bo letos potekala v Parizu.

Prvega, izbirnega testa za uvrstitev na priprave, se je iz naše šole udeležilo pet dijakov, na priprave pa se je uspelo prebiti trem dijakom.

To so Jernej Birk iz 2. d, Luka Hadl iz 3. a ter Matevž Turk iz 4. b razreda, ki so tako pridobili možnost zelo nadgraditi svoje znanje kemije, saj so se v naslednjih tednih udeleževali priprav iz organske, analizne in fizikalne kemije, ki so potekala na fakulteti pod vodstvom univerzitetnih profesorjev.

Po drugem izbirnem testu sta v konkurenci ostala še Jernej in Matevž ter se uvrstila še na zadnji, tretji izbirni test.

Žal se letos nobenemu od njiju ni uspelo uvrstiti v ekipo, verjetno zaradi preštevilnih obveznosti, vsekakor pa je Jernej Birk pokazal izreden potencial, saj je šele v 2. letniku, medtem ko se na olimpijado običajno uvrščajo dijaki 3. in 4. letnikov.

Vsi trije tekmovalci, ki so na izbirnih testih zastopali našo gimnazijo, si vsekakor zaslužijo iskrene čestitke, saj so naloge na res visokem strokovnem nivoju.

Vsem dijakom za dosežen uspeh iskrene čestitke.

Aktiv kemije