Rezultati Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije

Po izboru državne komisije so se 53. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, ki je potekalo 14. maja v Murski Soboti, iz Gimnazije Novo mesto udeležile tri skupine mladih raziskovalcev. Ena raziskovalna naloga je konkurirala na področju kemije in kemijske tehnologije, druga na matematiki in tretja na ekologiji.

Izjemen dosežek je uspel dijakoma Ani Grobler in Leonu Gorše, ki sta na področju ekologije osvojila 2. mesto in prejela zlato priznanje z nalogo Arzen v rižu na slovenskem trgu. Nalogo sta izdelala pod mentorstvom Marinke Kovač, doc. dr. Mojce Šlejkovec in doc. dr. Ingrid Falnoga.

Preostali dve skupini sta osvojili srebrno priznanje. Na področju kemije so bili odlični Filip Brajčič, Patricia Luštek in Tinara Šuštarič, ki so z nalogo Pretvorba rutina v kvercetin in njuna vsebnost v tatarski ajdi, izdelano pod mentorstvom Janje Pust, osvojili 3. mesto.

Jan Igor Kržan, Andraž Seničar in Lara Valenčič pa so na področju matematike osvojili 5. mesto z nalogo Zvoki fraktalov, ki so jo izdelali pod mentorstvom Jerneja Bana in dr. Boruta Jurčič Zlobec.

Dve od treh nalog, ki so se predstavile na regijskem tekmovanju mladih raziskovalcev, sta prejeli bronasti priznanji. To sta:

  • Aspartam in njegovi razpadni produkti, ki so jo naredile dijakinje Vanesa Cvelbar, Nika Godec in Ana Šenica pod mentorstvom Janje Pust.
  • Optimizacija in primerjava cenovno dostopnih metod za ekstrakcijo klorofila iz raztopine kiefa, ki so jo pripravili dijaki Matevž Turk, Tjaša Luzar in Lana Jeglič pod mentorskim vodstvom Tanje Gačnik, Uroša Ocepka in Eve Tavčar Benković.

Vsem dijakom za dosežen uspeh čestitamo in jim želimo, da z raziskovanjem nadaljujejo tudi v prihodnje.

Janja Pust