Srečanje z evropsko poslanko Ireno Jovevo

V  sredo, 3. junija 2020, smo se dijaki 3. d v sklopu projekta Evrošola pod mentorstvom profesoric Nine Arnuš in Suzane Krvavica udeležili okrogle mize z evropsko poslanko Ireno Jovevo. Pogovor je potekal preko videokonference, saj dogodka zaradi trenutnih razmer nismo mogli izvesti v šoli, kot je bilo načrtovano. Poslanka nam je najprej predstavila svoj običajni delovnik v Bruslju in drugačne oblike dela v obdobju epidemije, nato pa smo se pogovarjali o njenem študiju, poklicni poti in odločitvi, da zaradi aktivne vključitve v politiko zapusti novinarske vode. Pogovarjali smo se tudi o vlogi mladih v družbi, o sovražnem govoru na družbenih omrežjih, diskriminaciji zaradi mladosti in spola ter trenutni situaciji v Sloveniji.

Svoje vtise sta strnila dva dijaka:

  • Menim, da je bila okrogla miza s poslanko odlična izkušnja in ena izmed redkih priložnosti za tako neposreden stik z osebo, ki je del tako velike institucije, kot je Evropski parlament. Dobili smo veliko novih informacij o delovanju parlamenta, poleg tega pa smo spoznali, kako pomembno je, da se mladi politično udejstvujemo. (Ada)
  • 18 let, starost, ki predstavlja nekakšen mejnik med mladostjo in odraslostjo, velikokrat sprva povežemo z vožnjo avta, uživanjem alkohola in volilno pravico. Upam si trditi, da prav na volitve nihče od nas še ni pripravljen. Najpogostejši izgovor, da bi se izognili spremljanju politike, je zagotovo, da je ta »dolgočasna« in da smo še premladi za tako resne teme. Pogovor s poslanko nam je odprl drugačen pogled na to. Potreben je bil torej le 45-minutni pogovor z osebo, ki je odločna, energična, stoji za svojimi dejanji in jo skrbi za naš svet. S svojim govorom je privabila prav vsakega od nas, da za začetek le kdaj pa kdaj odpremo novice in spremljamo, kaj se dogaja v naši državi in izven nje. (Ekaterina)

Poslanki se iskreno zahvaljujemo za pogovor in možnost, da smo lahko izvedeli še več o njenem delu in evropskem parlamentu.

Lara Strniša in Anže Repovž

Razgovor je dostopen na povezavi.