Srednješolski natečaj haikujev v nemškem jeziku

Gimnazija Vič in Cankarjev dom sta v letošnjem šolskem letu razpisala deveti natečaj za najboljši srednješolski haiku v nemškem jeziku. V zborniku, ki je izšel ob tej priložnosti, je dr. Mateja Gaber zapisala, da so dijaki dokazali, da znajo s točno določenim številom zlogov in v tujem jeziku spregovoriti ne le o vsakdanu, temveč tudi o zelo zapletenih stvareh. Po njenih besedah so tradicionalni obliki haikuja na stežaj odprli vrata in vanjo vnesli svežino mladosti in idealističnega dojemanja sveta, ki pa ni vedno tak, kot bi si ga želeli.

Na natečaj je prispelo 225 haikujev v nemščini. Žirija je nagradila 24 haikujev, med njimi tudi haikuja Sebastjana Prusa iz 4. e in Urške Šenica iz 2. k. Nagrajeni haikuji so bili objavljeni v omenjenem zborniku, poleg tega so bili za objavo izbrani tudi haikuji Zale Košiček, Eve Kolenc in Maruše Kavčič Milivojevič (vse 4. e). Na natečaju je sicer pod mentorstvom Nataše Sekula Zupančič sodelovalo 15 dijakov naše šole.

Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj, ki bi morala potekati 31. 3. 2020 v Cankarjevem domu, zaradi epidemije ni bila izvedena.

Nataša Sekula Zupančič