Startup vikend na Gimnaziji Novo mesto

Pretekli petek in soboto, 11. in 12. novembra 2022, je na Gimnaziji Novo mesto potekal konzorcijski startup vikend za srednješolce. Skupaj so sodelovale tri šole, in sicer Grm Novo mesto – Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Ekonomska šola Novo mesto ter Gimnazija Novo mesto, ki je tudi nosilka konzorcija. Na vikendu je sodelovalo preko 30 dijakov, ki so razvijali poslovni model za svoje podjetniške ideje.

Startup vikend je organiziral in financiral SPIRIT, javna agencija, koordiniral Razvojni center Novo mesto, izvedla pa ga je Gimnazija Novo mesto.

Šolske ekipe so v 22 šolskih urah pod vodstvom zunanjih in šolskih mentorjev spoznale, kako opredeliti in nasloviti problem ali potrebo kupcev, ki ju ideja naslavlja, pregledali so trg in konkurenco, izdelali so prototip svojega produkta ter naredili osnovni izračun financ. Svoje poslovne modele so potem predstavljali  komisijam dveh članov, ki so poslovne modele in predstavitve ocenile ter razglasile prva tri mesta. Tokrat smo na startup vikendu prvič podeljevali tudi nagrado občinstva. Pri tej nagradi ekipe ni razglasila komisija, sestavljena iz izkušenih podjetnikov, pač pa udeleženci startup vikenda sami. S tem spodbujamo podjetniško kritično razmišljanje pri mladih, saj lahko z aktivnim poslušanjem vrstniških predstavitev ugotovijo, kaj lahko tudi sami naredijo še boljše.

Čeprav je startup vikend zdaj za nami, pa smo večino ekip uspeli pritegniti do te mere, da bodo šli s svojimi idejami naprej in se uvrstili tudi tekmovanja Popri, ki bo naslednje leto. To pa je zelo pomembno, saj je potrebno podjetnostno kompetenco, ki je ena od ključnih kompetenc vseživljenjskega učenja, tako kot večjezičnost, ves čas uriti, sicer kompetenca počasi zbledi.

Prvo mesto je osvojila ekipa Homzey, drugo pa ekipa Belly Belt, obe ekipi iz Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije. Prvouvrščeni so izdelali večnamensko odejo za prezeble na delovnem mestu, Belly Belt pa pas z infrardečimi grelci za pomoč pri menstrualnih krčih. Na tretje mesto se je uvrstila ekipa Food Box iz Ekonomske šole Novo mesto, ki razvija posodo za prenašanje hrane, ki ohranja toploto in tesni. Nagrado občinstva sta dobili ekipa CinCin iz Gimnazije Novo mesto, ki razvija otroško namizno igro za krepitev kratkoročnega spomina, in Domača Košarica iz Ekonomske šole Novo mesto, ki bi rada vzpostavila platformo za nakup in prodajo zelenjave domačih pridelovalcev.

Člani prvouvrščenih ekip so za nagrado dobili gokart vožnje pri Raceland Krško, drugouvrščene ekipe so dobile vstopnice na plezalno steno Frikšn, tretjeuvrščene ekipe ter ekipe, ki so dobile nagrado občinstva, pa vstopnice za kino v Cineplexx Novo mesto. Nagrade so namenjene predvsem krepitvi ekipnega duha pri udeležencih, ki ga bodo v prihodnje pri svojem delu še kako potrebovali.

Startup vikend je vodil g. Simon Jeraj z Razvojnega centra Novo mesto, v komisiji pa sta bila g. Tomaž Kren iz podjetja Reusable Technologies in g. Anton Kink, direktor človeških virov ter član uprave Revoza d.d.

mag. Janez Gorenc