Strasbourg – podelitev filmske nagrade občinstva LUX

V sredo, 8. 6. 2022, je v Evropskem parlamentu v Strasbourgu potekala podelitev filmske nagrade občinstva – LUX. Vzporedno z dogodkom je bilo organizirano tudi srečanje dijakov in mentorjev iz vseh držav članic Evropske unije, ki sodelujejo v projektu EPAS. Iz Slovenije so se dogodka udeležili predstavniki dveh šol, in sicer iz Gimnazije Novo mesto in Gimnazije Kranj. Iz Novega mesta sva odšli Lučka Peterlin, 3C, in mentorica projekta Nina Arnuš.

Poleg podelitve filmskih nagrad je bil za udeležence organiziran tudi seminar. Gostje so zbrane nagovorili na področju filma, kulture ter evropskih vrednot, ki jih odražajo nominirani filmi. Zmagovalni film je Quo vadis, Aida, režiserke Jasmile Žbanić, ki govori o pokolu v Srebrenici. Poleg režiserke, je občinstvo z ganljivim sporočilom nagovorila tudi predsednica združenja Matere Srebrenice, Munira Subašić.

Na srečanju so imeli mladi udeleženci dogodka tudi čas za medsebojno druženje in spoznavanje mesta Strasbourg. Dijaki iz vseh držav članic Evropske unije so se tako med sabo družili v duhu slogana Evropske unije – ZDRUŽENI V RAZNOLIKOSTI.

 Nina Arnuš