Tujec v APT

Gimnazijska gledališka skupina Goga bo na odru Anton Podbevšek Teatra v torek in sredo, 1. in 2. septembra 2020, uprizorila predstavo Tujec v priredbi in režiji letošnje maturantke Anite Koprivc. Gre za dramatizacijo istoimenskega romana Antona Slodnjaka o življenju Ivana Cankarja.

O predstavi

Zgodba o največjem slovenskem pisatelju Ivanu Cankarju, kot jo je na odru prebudila Anita Koprivc, pred očmi občinstva v surovi luči razgali literata v vseh odtenkih njegovega življenja in samozadanega poslanstva. Kot literarni revolucionar svojega časa si je namreč prizadeval za družbene, etične in estetske spremembe, ki še danes burijo duhove. Soočimo se z manj znanimi svetovi romantične, literarne, telesne, egoistične, prijateljske in materinske ljubezni, ki se prepletajo v zavesti in globini Cankarjeve romantične duše. Ob vseh tegobah, življenjskih razočaranjih in sponah, ki so ga težile, je občutil nezadostnost, ko je ostajal razpet med dvema svetovoma, vklenjen med skrajnosti. Ostati zvest znanemu ali prepustiti svoje telo in um liberalnim idejam, ki ga nepopustljivo vlečejo v blato? Ostati v ljubečem materinskem objemu ali se prepustiti toku slave in dionizične poželjivosti? V sli po znanju, skladni z njegovim idealizmom, je premikal meje in zasnoval novi status quo, ki je zaobjel in normaliziral vse smeri slovenske literature ter ji odprl vrata do novih, tedaj še neraziskanih tematik in slogov. V predstavi se nam odpre njegova prekipevajoča strastna duša, ki jo je ekspertno zaklenil med platnice svojih del in v anekdote svojega bivanja. Skrivnosti pisane besede prek odrske metamorfoze zaživijo v podobah.

Režija: Anita Koprivc
Nastopajo: Lovro Mirtič, Tia Primc, Rok Drenik, Jošt Žulič, Kal Vilan Kotar Dražumerič, Špela Kajtna, Miša Modic, Ajda Lea Jakše, Nika Koprivc, Danila Prah, Manica Pečarič, Jona Šmalc Novak, Anita Koprivc
Dramaturgija: Luka Hadl, Tia Primc, Ajda Žura
Odrska adaptacija, scenografija: Anita Koprivc, Ajda Žura
Maska: Gea Gerstenhofer
Izbor glasbe: Anita Koprivc, Tia Primc
Oblikovanje plakata: Špela Kajtna
Mentor: Tomaž Koncilija
Produkcija: Gimnazija Novo mesto – gledališka skupina Goga v sodelovanju z Anton Podbevšek Teatrom

Zahvaljujemo se ekipi Anton Podbevšek Teatra, Klavdiji Kotar, JSKD, KD Kres in Mojci Lukšič.

Medijsko obvestilo:

Plakat