World Scholar’s Cup

Po enem letu je spet prišel čas, da se gimnazijci pomerimo v tem, kako dobri debaterji smo, kako prepričljiv esej lahko napišemo, kako dobro sodelujemo v skupini ter v znanju angleščine, ki povezuje celotno tekmovanje. Tako smo se v soboto in nedeljo, 2. in 3. februarja, udeležili tekmovanja The World Scholar’s Cup.

27 dijakov se nas je odpravilo v Ljubljano, na OŠ Danile Kumar, kjer je potekal prvi dan tekmovanja. Po kratki prireditvi smo najprej odpisali test, ki je preverjal naše poznavanje letošnje teme, potem pa smo skupinsko nadaljevali še s pisanjem eseja, ki zahteva dobro timsko sodelovanje ter prepričljive argumente in udarne ideje. Po odmoru za kosilo smo nadaljevali z debatami, ki potekajo v treh krogih. Vsaka ekipa torej debatira trikrat, vsakič z drugo ekipo in zaseda ali stran opozicije ali pa propozicije. Po koncu debat smo se utrujeni, a pripravljeni na nove izzive v nedeljo, odpravili domov.

V nedeljo smo se ponovno odpeljali v Ljubljano, tokrat pa je tekmovanje potekalo v Cankarjevem domu, v Linhartovi dvorani. Najprej smo se lotili še zadnjega dela tekmovanja – scholar’s bowl-a, ki ponovno preverja poznavanje teme, poudarek pa je na povezovanju in interdisciplinarnosti, kar pa z dobrim skupinskim delom ni tako težko kot se zdi. Potem je sledil še javni nastop najboljših debaterjev, kjer je bila nominirana tudi dijakinja 1. letnika, Hana Knez. Ogledali smo si tudi talent show, kjer vsi v prijaznem okolju lahko pokažejo, kaj znajo. Na koncu pa je prišel najbolj težko pričakovani del, podelitev nagrad. Medalj zagotovo ni manjkalo, saj smo se na vseh področjih odlično odrezali, med bolj odmevnimi pa sta tretje mesto v kategoriji posamičnega pisanja eseja, ki ga je osvojila Sara Geršič,  dijakinja 1. letnika, ter tretje mesto v debatiranju, ki ga je osvojila Hana Knez.

V tem napornem, vendar zanimivem vikendu, smo izboljšali svoje debatne sposobnosti, ter spoznali zanimive ljudi ter svoje znanje angleščine praktično uporabljali. Kljub lepim dosežkom pa že gledamo v prihodnost na naslednjo raven tekmovanja, ki se ga bomo zagotovo udeležili. Dijaki tako že nestrpno pričakujemo naslednji izziv.

Nina Knoll, 1.d