Z ogledom filma Strah in pogovorom proti strahu in nestrpnosti

V petek, 4. 5. 2018, so si dijaki 3. letnika ogledali kratek, 30-minutni slovenski film Strah, po projekciji pa je sledil pogovor z režiserjem Dejanom Baboskom in družbenim aktivistom Primožem Siterjem.

Ker je Strah družbeno angažirani film o rasizmu, strahu in nestrpnosti, ki so se zaradi begunskega vala okrepili tudi pri nas, sta se gosta v pogovoru s Suzano Krvavico dotaknila predvsem teh tem, s svojimi vprašanji pa so na dogodku sodelovali tudi dijaki. Pogovarjali so se o okoliščinah nastanka filma, delovanju neonacističnih skupin v Sloveniji in Evropi, vzrokih, ki mlade pripeljejo v tovrstne skupine in nasilje, odnosih v družini, manipulaciji s posameznikom, vplivu medijev na oblikovanje predsodkov, sovražnem govoru na spletu, kazni itn.

Gosta sta poudarila, da nevednost o problemih povzroča strah, ta pa postaja orodje manipulacije. Menita, da predsodki, sovražni govor in nasilje povedo več o tistih, ki se tega poslužujejo, kot pa o ljudeh, proti katerim je sovražnost usmerjena. Poudarila sta pomen posameznika v prizadevanju za strpnost sicer nestrpne Evrope in pozvala k strpnosti in sprejemanju drugačnosti in različnih kultur. Primož Siter je izpostavil sovražen politični diskurz današnjega časa in pozval, naj »gremo pri tem rikverc, dokler se še da.«

Dijakinji 3. k sta mnenje o filmu in dogodku strnili takole:

  • Film je zelo kakovosten. Za moj okus je sicer preveč pretresljiv, ker je tako nazorno predstavljeno nasilje na filmskem platnu zelo težko gledati. Šola se je odločila pravilno, da smo si film ogledali, saj nam ta dobro prikaže, kako delujejo neonacistične skupine, hkrati pa poziva k obsodbi sovražnih dejanj.
  • Film mi je bil izredno všeč. Izpostavlja problematiko, ki ji po mojem mnenju v našem prostoru posvečamo premalo pozornosti. Ozavešča nas o pomenu dobrih odnosov v družini, o negativnem vplivu medijev in naivnosti najstnikov.

Suzana Krvavica