Živa knjižnica za dijake 3. letnika

V četrtek, 11. oktobra 2018, so se dijaki 3. c, 3. e in 3. š, v okviru pouka sociologije in Državljanske kulture, udeležili Žive knjižnice. Živa knjižnica je potekala na Fakulteti za ekonomijo in informatiko, v organizaciji Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. V tridesetminutnih osebnih pogovorih, je enajst živih knjig pripovedovalo svoje življenjske zgodbe, delilo svoje izkušnje, znanja in doživetja, ter odgovarjalo na radovedna, včasih tudi provokativna in iskriva vprašanja sogovornikov. Žive knjige so namreč ljudje, ki se v svojem vsakdanjem življenju zaradi osebnih okoliščin soočajo s predsodki in stereotipi ter so o tem pripravljeni govoriti z obiskovalci knjižnice.

Bralke in bralci so lahko govorili z več zanimivimi knjigami: prosilec za azil iz Afganistana, sestra geja, oseba iz Afganistana z zavrnjenim azilom, aktivist za človekove pravice LGBT oseb, bivši odvisnik, borka za pravice živali, ekonomska migrantka v Evropi (iz Bosne v Slovenijo), vegetarijanka/veganka in prostovoljka – spremljevalka umirajočih in žalujočih oseb, oseba z izkušnjo duševne bolezni, Rom, bivši odvisnik.

Bralke in bralci so v poglobljenih pogovorih z živimi knjigami pridobili novo izkušnjo, ki bo lahko prispevala k večjemu medsebojnemu razumevanju, ozaveščanju in odpravljanju stereotipov, predsodkov in tudi diskriminacije, ki so jo deležne različne skupine in posamezniki v naši družbi.

Nina Arnuš