Zlata in srebrna medalja za Slovenijo na EUSO 2018

Med 28. aprilom in 5. majem je v Ljubljani potekala 16. evropska naravoslovna olimpijada (The European Union Science Olympiad – EUSO). V iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja naravoslovja (biologije, kemije in fizike) se je med seboj pomerilo 156 mladih znanstvenikov, starih do 16 let. Na tekmovanju je sodelovalo 52 ekip iz 25 držav Evropske unije, tekmovalce pa je spremljalo približno 100 mentorjev in spremljevalcev. Več o EUSO 2018 si lahko ogledate v kratkem predstavitvenem filmu.

Naš dijak Luka Hadl, 2. a, je na olimpijadi sodeloval v ekipi z dijakoma iz Gimnazije Kranj, Gašperjem Koširjem in Tevžem Lotričem. Kot ekipa so se odlično odrezali in osvojili 3. mesto in zlato medaljo za Slovenijo. Druga slovenska ekipa, ki so jo sestavljali dijaki Gimnazije Bežigrad, Vladimir Smrkolj, Gregor Gajič in Ana Meta Dolinar, je osvojila srebrno odličje.

Ekipe, ki so prejele zlata odličja:

 1. mesto: Češka republika, ekipa A
 2. mesto: Estonija, ekipa A
 3. mesto: Slovenija, ekipa A
 4. mesto: Nemčija, ekipa B
 5. mesto: Portugalska, ekipa B
 6. mesto: Slovaška, ekipa B

Tako vrhunskih rezultatov zagotovo ne bi bilo brez vztrajnega usmerjanja mentorjev. Luka je bil deležen mentorske pomoči profesorjev za fiziko (Blaž Zabret, Anita Nose in Miha Hadl), kemijo (Branka Klemenčič) in biologijo (Tatjana Durmič).

Čestitamo!

Dogajanje EUSO 2018  smo lahko spremljali v medijih:

 • Luka Hadl in Ana Meta Dolinar sta bila gosta v osrednji informativni oddaji RTV Slovenija (Dnevnik, 29. 4. 2018).
 • Otvoritvena slovesnost.
 • Zaključna slovesnost.
 • V oddaji Nočni obisk so se o EUSO pogovarjali mag. Katja Stopar, državna koordinatorka za evropsko naravoslovno olimpijado v Sloveniji, vodja letošnjega znanstvenega odbora dr. Andrej Godec iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Mija Kordež, ki je na Zvezi za tehnično kulturo Slovenije odgovorna za tekmovanja v znanju in Anže Šumah, nekdanji udeleženec EUSO in eden od letošnjih vodičev ekip.
 • O svojih pričakovanjih so za Večer govorili dijaki Gimnazije Bežigrad, ki so se uvrstili v ekipe za letošnjo naravoslovno olimpijado EUSO, ki se bo čez nekaj dni začela v Ljubljani.
 • Na Ljubljana TV je bila oddaja, kjer so govorili o EUSO. Med 12: 50 in 42:10. Pogovarjala sta se prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik, predsednik ZOTKS in Mija Kordež, koordinatorka tekmovanj ZOTKS.

 mag. Branka Klemenčič