Anja Mitrović – NAJ dijakinja v šol. letu 2018/19

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je v torek, 11. junija 2019,  že osmič podelila naziv Naj dijak in Naj dijakinja, ki pripade aktivnim dijakom, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo tudi z različnimi obšolskimi dejavnostmi.

Naj dijakinja je postala Anja Mitrović, dijakinja 4. letnika Gimnazije Novo mesto,  Naj dijak pa Aleksandar Đuričić, dijak zdravstvene šole iz Velenja.

Anja Mitrović v teh dneh končuje šolanje na Gimnaziji Novo mesto. Vsa štiri leta je bila odlična dijakinja.  Svoje znanje, umetniško nadarjenost,  vodstvene sposobnosti, predvsem pa humanost  je vseskozi dokazovala na različnih tekmovanjih v znanju, kulturnih prireditvah na šoli in izven nje, pri delu z učenci in dijaki, ki so potrebovali učno pomoč, in pri vodenju razreda ter delovanju v gimnazijski  dijaški skupnosti.

 Anja je na odprtem državnem prvenstvu v pomnenju  Memoriada 2018 osvojila zlato priznanje v kategoriji odrasli.  Na  računalniškem tekmovanju Bober je osvojila bronasto priznanje. Na 52. srečanju  mladih raziskovalcev Slovenije 2018 je za raziskovalno nalogo s področja matematike ali logike  prejela srebrno priznanje za 2. mesto. Kot članica skupine Klelti 2 je prejela priznanje Statističnega urada Republike Slovenije za 2. mesto v Kategoriji A na nacionalni ravni Evropskih statističnih iger 2017/18.

Ob tem je Anja  nastopila je v božičkovi predstavi na šoli, na večeru lirike upora,  bila je predsednica razreda in aktivna prostovoljka. V organizaciji Posvetovalnice za učence in starše iz Novega mesta  je poučevala otroke, za kar je prejela priznanje, učno pomoč pa je kot tutorka nudila tudi dijakom iz nižjih letnikov gimnazije.

Anja je kot podpredsednica Dijaške organizacije vodila ter  aktivno sodelovala pri pripravi in organizaciji okrogle mize Novo mesto – mesto priložnosti, na kateri so dijaki gimnazije z županom MO Novo mesto, predsednikom DNŠ in vodjo OE JSKD razpravljali o možnostih za izboljšanje položaja mladih in njihove večje vključenosti v vsakdanji utrip Novega mesta.

V Kempo Arnis Federaciji Anja trenira borilne veščine.  Osvojila je 7. KYU oz. rumeni pas. Na izmenjavi z Gimnazijo Karlovac je za vrstnike in širšo javnost v Karlovcu vodila delavnice  borilnih veščin in samoobrambe.

 Anja se ukvarja tudi z glasbo. Je članica orkestra AVE, s katerim je zmagala na 6. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenije.

 Vsi, ki Anjo poznamo, smo izjemno ponosni nanjo, predvsem pa veseli, da so bili njeni dosežki,  njena angažiranost v dijaški skupnosti, prostovoljstvu, kulturi  ter njen velik prispevek k ugledu gimnazije prepoznani tudi med njenimi vrstniki in »okronani«  z nazivom Naj dijakinja. Ker Anja je »NAJ«.