Četrti nacionalni UNESCO projekt Gimnazije Novo mesto – Živa knjižnica

»Drugačnost je super, ker če bi bili vsi enakega mnenja, ideologij, izgleda … bi bilo dolgočasno« (vtis udeleženke)

Četrti nacionalni UNESCO projekt Gimnazije Novo mesto – ŽIVA KNJIŽNICA

Na Gimnaziji Novo mesto smo 16. 3. 2020 že četrtič izvedli nacionalni Unesco projekt v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Letos je dogodek zaradi razmer potekal na daljavo. Temeljni namen projekta Živa knjižnica je ozavestiti udeleženke in udeležence o temeljnih človekovih pravicah, ki so med drugim tudi temeljne vrednote Unesca.

Dogodka so se udeležili dijakinje in dijaki ter mentorice iz 6 različnih šol (Gimnazija Brežice, Gimnazija Ledina, Srednja šola Ravne na Koroškem – Gimnazija, Srednja šola za gostinstvo in turizem Novo mesto, Ekonomska in trgovska šola Brežice, Gimnazija-Ginnasio Gian Rinaldo Carli Koper-Capodistria). Iz naše šole so se dogodka udeležili dijakinje in dijaki 3. d.

Živa knjižnica je projekt, ki nagovarja temeljne cilje Unesca in veseli smo, da nam je kljub razmeram, tudi letos uspelo izpeljati dogodek, čeprav v malo drugačni obliki. Udeleženci in mentorji so bili zelo zadovoljni, prav tako tudi »knjige«. Osebna izkušnja, ki so jo pripravljene žive knjige deliti z bralkami in bralci, se dijakom zdi ganljiva in jim hkrati nudi vpogled v realno življenje. Z iskrenostjo tako knjige dosežejo, da se dijaki opogumijo in govorijo o temah, ki so sicer pogosto še vedno tabuizirane.

Uvodno interaktivno delavnico o tem, kako se spopasti s predsodki, je vodil nacionalni koordinator žive knjižnice Mitja Blažič (predstavnik društva DIH), ki je hkrati v nadaljevanju tudi vodil pogovor z živimi knjigami.

V drugem delu je sledil pogovor s tremi živimi knjigami (Maša, Tadej, Edi) na temo spolne usmerjenosti, spolne identitete in spolnega izraza.

V tretjem delu pa je sledil pogovor s še dvema živima knjigama, bratoma Abdullahom in Mohamedom Orfahlyem, ki sta prišla kot begunca iz Sirije (Damaska) pred 5 leti v Slovenijo.

Vtisi udeležencev:

Mitja Blažič je bil izjemen vodja dogodka. Najbolj mi je bilo všeč, da so se tako imenovane žive knjige posvetile tudi našim vprašanjem in na njih zelo lepo in jedrnato odgovorile. Osebno se nisem zavedala, da se morajo še zmeraj soočati s tako veliko problemi in so zaradi njihovih identitet še zmeraj tako zaznamovani in obsojani. Menim, da zdaj nekatere stvari veliko bolje razumemo in prav tako nam je današnji dogodek odprl oči na problematiko, o kateri bi se morali še pogovarjati in kjer bi se lahko še veliko stvari lahko izboljšalo. Res mi je v veselje, da je naš razred lahko dobil to izkušnjo. Škoda, ker ni potekala v živo. (Ana Davidović, 3. d)

Živa knjižnica se mi je zdela zelo zanimiva in poučna, kahoot kviz o stereotipih se mi je zdel domiseln in zabaven. Ganilo me je, ko so LGBTQ+ žive knjige (Maša, Edi in Tadej) govorile o tem, kako jih sprejema družba, samo izolaciji zaradi strahu pred kritikami in nesprejetostjo pa tudi odzivi družinski članov, saj je moralo biti razkritje o svoji spolni usmerjenosti zanje težka, ker je istospolna privlačnost še vedno tabu tema v Sloveniji in marsikje po svetu. Zelo sta se me dotaknila tudi brata migranta (Mohamed in Abdullah) iz Sirije, ki sta se morala spopadati z vojno, izgubo normalnega življenja, neznano usodo, ksenofobijo in diskriminacijo. Menim, da smo vsi ljudje enakovredni, ne glede na poreklo, vero, spol, raso in spolno usmerjenost. Ljudje smo bitja s svobodnim načinom razmišljanja, opredeljevanja, načinom življenja, in idej, vsaka kultura ima svoje norme in morale, kar je dobrodošlo in vredno spoštovanja, dokler ne krši pravice drugih ljudi (kot jih kršijo rasisti, seksisti, homofobi in ksenofobi). Drugačnost je super, ker če bi bili vsi enakega mnenja, ideologij, izgleda … se posameznik ne bi ločil od celote, kar bi bilo dolgočasno. Kolikor sem v tej delavnici spoznala žive knjige lahko rečem, da so borci, pogumni in so lahko ponosni nase, saj je življenje ko te precejšen del obsoja, ne da bi te najprej spoznala težko. (Erika Jakša, 3. d)

Čestitke za organizacijo! Zelo poučno in zanimivo. Najlepša hvala vsem “živim knjigam”, da ste z nami delili svoje življenjske izkušnje in razmišljanja. Veliko novega smo spoznali. Želimo vam vse dobro! (dijaki in profesorji Gimnazije Gian Rinaldo Carli Koper)

Nina Arnuš