Cicibanova pot z ITS-om Turizem smo mi

V petek, 7. 6. 2019, smo povabili skupini iz novomeškega vrtca Labod in Kekec na Cicibanovo pot. Pot je nastala v sodelovanju vseh dijakov skupine ITS z naslovom Turizem smo mi. Celo leto smo se spoznavali z različnimi  oblikami  turizma, bili tudi sami turisti, se udeleževali pohodov … Na koncu smo si zadali, da bomo pripravili pot, ki bo najmlajše vodila po Novem mestu, kjer se bodo spoznavali z novomeško zgodovino, znamenitostmi in znanimi osebnostmi. K sodelovanju smo zaenkrat povabili tri vrtce, ki so se povabilu z veseljem odzvali. Po poti so jih vodili dijaki.

Pot se začne na Župančičevem sprehajališču, kjer otroci na igriv način spoznajo Otona Župančiča in njegova dela, nato se nadaljuje po Bregu do Kapitlja. Spusti se do Glavnega trga, kjer otroci iščejo skriti zaklad okoli vodnjaka. Ogledajo si še maketo Novega mesta, spoznajo Dragotina Ketteja in Rotovž, nato obiščejo še Glasbeno šolo Marjana Kozine, kjer  spoznajo del zgodovine Gimnazije Novo mesto. Pot se zaključi v Kandiji pri kipu Leona Štuklja, kjer spoznajo še življenjsko zgodbo našega olimpionika ter za konec še malo potelovadijo za zdravje.

Otroci za pot dobijo zemljevid na katerega lepijo nalepke, ko osvojijo določeno točko. Na končni točki za nagrado osvojijo magnetek z logotipom poti.

Na pot  bomo v jesenskem času povabili še ostale vrtce, s katerimi se veselimo sodelovanja.

Saša Lavrič